ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο – Κρίσιμες 100 ημέρες για την Ελλάδα

Eurogroup: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο – Κρίσιμες 100 ημέρες για την Ελλάδα
EPA

Το μήνυμα πως η Ελλάδα και οι δανειστές της έχουν 100 ημέρες έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για να διευθετήσουν τα 88 προαπαιτούμενα και να λάβουν αποφάσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική, την ελάφρυνση χρέους και την μεταμνημονιακή περίοδο εστάλη μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Η πρόοδος δείχνει πως η Ελλάδα είναι αφοσιωμένη στο πρόγραμμα. Έχουμε μπει στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος του ESM», ανέφερε και τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα εγκαίρως, καθώς αυτό είναι προϋπόθεση και για να υπάρξει ελάφρυνση χρέους.«Τον Απρίλιο θα συζητήσουμε τα μέτρα για το χρέος», τόνισε σχετικά o επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο.

Αναφερόμενος στην πορεία των εργασιών για τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν ότι σημειώνεται πρόοδος.

«Στο μέτωπο του χρέους τα πράγματα προχωράνε. Ενημερωθήκαμε ότι η τεχνική δουλειά σε ότι αφορά τον γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης χρέους με ανάπτυξη προχωρά καλά», είπε και προσέθεσε πως στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί η μελλοντική εξόφληση των δανείων του EFSF και οι μελλοντικές πληρωμές με την ανάπτυξη ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί είπε και εκείνος πως απέχουμε 100 ημέρες από το Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου και πως έως τότε θα πρέπει να δέσουν όλα τα συστατικά για το πρόγραμμα.

«Θα πρέπει να επιταχύνουμε, Να μη χάσουμε το momentum. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», είπε ο Γάλλος Επίτροπος και προσέθεσε πως πρέπει να υπάρξει εποικοδομητική διάθεση από όλα τα μέρη. «Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε. Η ολοκλήρωση 88 προαπαιτούμενων είναι πολύ απαιτητική», υπογράμμισε.

Ο ίδιος εστίασε σε τρεις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν το προσεχές διάστημα.

Όπως είπε, η πρώτη αφορά στην αναπτυξιακή στρατηγική που η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να έχει έτοιμη μετά το Πάσχα και μέσα στον Απρίλιο. Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στη διασύνδεση της ανάπτυξης με την ελάφρυνση χρέους και η τρίτη το ζήτημα της εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος.

«Η εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος δεν πρέπει να μοιάζει σε καμία περίπτωση με νέο πρόγραμμα. Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί φυσιολογική χώρα. Αυτή η επίπονη υπόθεση των προγραμμάτων πρέπει να μείνει πίσω μας και πίσω από τον ελληνικό λαό», σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος είπε πως η αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδος θα παρουσιαστεί στο Eurogroup από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τον Απρίλιο και πως θα είναι διασυνδεμένη με το καθεστώς για μετά το Μνημόνιο.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε από την πλευρά του πως η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης θα εξεταστεί λεπτομερώς, καθώς επιδρά στο χρέος, η βιωσιμότητα του οποίου θα πρέπει να διασφαλιστεί έως το 2060.

Ο Ρέγκλινγκ είπε πως οι προθεσμίες τόσο για τα 88 προαπαιτούμενα όσο και για τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι «σφικτές» και πρέπει όλα να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup ανέφερε πως αφού ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες και εγκρίσεις, η δόση θα δοθεί στο τέλος Μάρτιου με απόφαση του ESM. Θα ακολουθήσει η δόση του 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει επαρκής πρόοδος στην εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών και πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ