ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς παράταση για τις αντικειμενικές

Προς παράταση για τις αντικειμενικές
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Παράταση μιας εβδομάδας ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους εκτιμητές ακινήτων για να εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Μέχρι αύριο που λήγει η προθεσμία, οι εκτιμητές δεν προλαβαίνουν και ζήτησαν λίγο ακόμη χρόνο.

Στην Αττική έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ο νέος χάρτης με τις αξίες των ακινήτων καθώς πολλές από τις νέες τιμές ζώνης έχουν ανέβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Δεν ισχύει το ίδιο για πολλούς δήμους στην περιφέρεια και ειδικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αγοραπωλησίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις ακριβές περιοχές, εκεί που οι τιμές της εφορίας διαμορφώνονται σήμερα σε πάνω από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι εισηγήσεις των εκτιμητών είναι να μειωθούν σε ποσοστό 10%-15%. Στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 15% ως 40%, καθώς οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους. Στις μεσαίες περιοχές οι μεταβολές θα κινηθούν στα επίπεδα του συν-πλην 5%-10%.

Με τις νέες τιμές θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ του 2018. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε οι πίνακες με τις νέες τιμές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν οι αντίστοιχες προβολές, ώστε να υπάρξουν τροποποιήσεις στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ. Αυτό γιατί πρέπει να επιτευχθεί και εφέτος ο στόχος είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ