ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχει» η κυβέρνηση για «Growth Strategy» και ληξιπρόθεσμα

«Τρέχει» η κυβέρνηση για «Growth Strategy» και ληξιπρόθεσμα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Δύο βασικά θέματα που αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις των επομένων 40 ημερών είναι αυτά που πονοκεφαλιάζουν περισσότερο την κυβέρνηση.

Το πρώτο είναι το περίφημο αναπτυξιακό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας που θα πρέπει να παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου.

Το αποκαλούμενο «Growth Strategy» για το οποίο μόλις προσφάτως άρχισε να γίνεται λόγος μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αρμοδιότητα του παραιτηθέντος υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Πλέον περιήλθε στην αρμοδιότητα του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ωστόσο κατά πληροφορίες του Φιλελεύθερου το μόνο που βρήκε είναι σχέδια προθέσεων και όχι τεκμηριωμένες μελέτες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επίτευξη του στόχου για δίκαιη ανάπτυξη.

Δεύτερος σημαντικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η Ελλάδα αναμένεται έως το τέλος του μήνα να λάβει από τον ESM την υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών.

Μέχρι σήμερα σε κάθε ένα ευρώ που παρείχαν οι δανειστές για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, έπρεπε η Ελλάδα να βάλει ακόμη μισό ευρώ από τον προϋπολογισμό. Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο πλέον ο κανόνας αυτός αλλάζει και έγινε ένα προς ένα. Έτσι, το Δημόσιο θα πρέπει να προσθέσει άλλα 500 εκατ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ που θα λάβει από τον ESM για να αποπληρώσει συνολικά φέσια ύψους 1 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα 40 ημερών.

Αλλά ο ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων χρεών είναι αργός, καθώς εξαιρουμένης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αποπληρώνει εκκρεμείς επιστροφές φόρου με μεγάλη ταχύτητα, η ταχύτητα καταβολής εκκρεμών συντάξεων, αλλά και εξόφλησης προμηθευτών των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ είναι τραγικά αργή.

Δεδομένου ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομική Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο πρώην διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην μείωση του αποθέματος των «φεσιών» το όλο εγχείρημα γίνεται ακόμη πιο δυσχερές.

Να σημειωθεί πως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε στις αρχές της εβδομάδος πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει να έχουν μηδενιστεί κατά τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο, διαφορετικά το πρόγραμμα δεν θα θεωρηθεί επιτυχώς ολοκληρωμένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ