ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα stress test των ελληνικών τραπεζών δεν δεσμεύουν το ΔΝΤ

Τα stress test των ελληνικών τραπεζών δεν δεσμεύουν το ΔΝΤ
EPA/SHAWN THEW/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν έχει επανειλημμένα δηλώσει το τελευταίο εξάμηνο πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα εξέλθει του προγράμματος με μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και η δήλωση αυτή δεν επαναλαμβάνεται τυχαία, καθώς το Ταμείο συσχετίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Έτσι, μετά τις 5 Μάιου, όταν και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών, οι θέσεις του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά για το πώς θα διασφαλιστεί η οχύρωση τους έναντι των «κόκκινων» δανείων θα γίνουν ακόμη πιο συγκεκριμένες.

Αν και το ΔΝΤ καθησυχάζει πως «δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα», ωστόσο ήδη από τον προηγούμενο Ιούλιο έχει υποστηρίξει πως θα πρέπει να υπάρξει ένα μαξιλάρι ασφαλείας γύρω στα 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη πιθανών επιπρόσθετων αναγκών των τραπεζών.

Το ΔΝΤ ζητούσε από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο του 2017 να δρομολογηθεί ανάλυση της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review) των τραπεζών πολύ πριν το πέρας του προγράμματος προκειμένου να προσδιοριστούν οι επιπλοκές από τις τράπεζες στη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ενδεχόμενο ενός Asset Quality Review προκάλεσε αναταραχή στο χρηματιστήριο, καθώς θεωρήθηκε πως θα βγάλει μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες (στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ο κύριος όγκος των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών περίπου 9 δισ. ευρώ προέκυψε ως αποτέλεσμα του AQR).

Σε μια κίνηση συμβιβασμού ΔΝΤ και ΕΚΤ αποφάσισαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 να μη γίνει έκτακτο AQR, αλλά να έλθουν λίγο νωρίτερα τα προγραμματισμένα τεστ αντοχής του 2018, ώστε να υπάρχει χρόνος, αν αποδειχθεί ότι κάποιες τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, για να γίνει η ανακεφαλαιαποίηση πριν λήξει το Μνημόνιο, ώστε να αξιοποιηθούν κεφάλαια από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ και να μην υπάρξει κίνδυνος να ανακεφαλαιοποιηθούν αργότερα οι τράπεζες.

Χθες το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα τους νέους κανόνες εμπλοκής του σε προγράμματα χωρών που είναι μέλη νομισματικών ενώσεων, από τους οποίους διασταλτικά προκύπτει πως ανεξάρτητα το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών το Μάιο, το Ταμείο θα ενσωματώσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις ανάγκες των τραπεζών στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα καταρτίσει.

Μάλιστα, εάν κρίνει πως θα απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών πέραν αυτών που έχουν προσδιορίσει οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές το Ταμείο θα τα απαιτήσει από την ΕΚΤ και τον SSM.

Στην σχετική έκθεση του ΔΝΤ αποσαφηνίζεται πως «σε περίπτωση που το Ταμείο εξετάσει μια νέα δανειακή συμφωνία ή τη συνέχιση υφιστάμενης με ένα μέλος νομισματικής ένωσης και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ταμείο δεν θα παράσχει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση εάν δεν είναι βέβαιο, με βάση τη δική του ανάλυση και κρίση, για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για το ότι οι προτεινόμενες δράσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί κάποια μορφή διασφάλισης σε επίπεδο νομισματικής ένωσης για να μπορέσει το Ταμείο να δανείσει», τονίζεται στην έκθεση που ενέκρινε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ