ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές κριτικές για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα

Θετικές κριτικές για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Θετικά σχόλια για τη λειτουργία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εμπεριέχει η πρόσφατη έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή και στη Eurostat.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής, αποτελείται από πέντε µέλη και συγκεκριμένα, από ένα α µέλος που υποδεικνύεται από τη Βουλή των Ελλήνων, ένα µέλος που υποδεικνύεται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ένα µέλος που υποδεικνύεται από τον Ευρωπαϊκό Συμβουλευτικό Φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB), ένα µέλος που υποδεικνύεται από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ESSC), και ένα µέλος που υποδεικνύεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής που υποβλήθηκε και στη Βουλή αναφέρει πως η Επιτροπή σημειώνει µε ικανοποίηση ότι η ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να λειτουργεί, υπό την ηγεσία του Αθανάσιου Θανόπουλου, να συμμορφώνεται πλήρως µε την αρχή της Επαγγελματικής Ανεξαρτησίας, παράγοντας στατιστικές υψηλής ποιότητας µε τρόπο αντικειμενικό χωρίς εξωτερικές επιρροές. Κατά την έκθεση, σε προσωπικό επίπεδο, ο Πρόεδρος έχει δεσμευτεί να διασφαλίζει την εκτέλεση των εργασιών της ΕΛΣΤΑΤ στον μέγιστο βαθμό σύμφωνα µε όλες τις πτυχές του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές.

Ωστόσο, για ακόμη μια φορά γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη δικαστική περιπέτεια του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, η οποία έχει εισέλθει πλέον στο έβδομο έτος.

«Δυστυχώς, οι δικαστικές διαδικασίες κατά του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Ανδρέα Γεωργίου, συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 και δεν υπάρχει καμία ένδειξη τερματισμού τους. Αν και η επιτροπή δεν έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής καμία αρνητική επίπτωση στη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ ή του ευρύτερου Εθνικού Στατιστικού Συστήματος, εν τούτοις εξακολουθεί να ανησυχεί για το γεγονός ότι οι διαδικασίες είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς την αντίληψη του κοινού περί της αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας των επίσημων ελληνικών στατιστικών, τόσο εντός της Ελλάδος όσο και ευρύτερα μεταξύ των διεθνών ενδιαφερομένων μερών. Εν ολίγοις, η εν λόγω αντίληψη θα εξακολουθήσει να είναι ανησυχητική όσο παραμένει σε εκκρεμότητα ενώπιον των δικαστηρίων η ποινική κατηγορία κατά του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, και δύο υψηλόβαθμων συναδέλφων, για τεχνητή διόγκωση των στοιχείων του χρέους και του ελλείμματος του 2009», αναφέρεται στην έκθεση.

Πάντως, η επιτροπή αναφέρει πως η εμπιστοσύνη του κοινού στην ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται να είναι σχετικά υψηλή. Ένα συμβάν που επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό είναι η αντίδραση στη διακοπή, στις αρχές του 2017, της παραγωγής προκαταρκτικών εκτιμήσεων (flash estimates) του τριμηνιαίου ΑΕΠ. Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε αποκλειστικά από τον Πρόεδρο, σύμφωνα µε το δείκτη 1.4 του Κώδικα, όταν κατέστη σαφές ότι η προκαταρκτική εκτίμηση δεν λειτουργούσε ως αξιόπιστη εκτιμήτρια της τριμηνιαίας τάσης. Αυτή ήταν ενδεχομένως πολύ ευαίσθητη απόφαση, καθώς ο δείκτης μεταβολής του τριμηνιαίου ΑΕΠ αποτελεί βασικό και πολυαναμενόμενο δείκτη στην Ελλάδα, πολλώ δε µάλλον καθώς κυμαινόταν κοντά στο μηδέν τα τελευταία τρίμηνα.

«Η επιτροπή έλαβε κάποια ανατροφοδότηση (feedback) από σημαντικούς χρήστες, µε την πληροφορία ότι πιστεύουν ότι η απόφαση λήφθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για τους σωστούς λόγους και δεν επηρεάστηκε από εξωτερικά συμφέροντα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ