Απαγορεύει τις εξαγωγές και εισαγωγές υαλοχελών η Ελλάδα
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε απόφαση που ξεκαθαρίζει πως για όλο το 2018 απαγορεύεται η εισαγωγή και η εξαγωγή από την Ελλάδα του προστατευόμενου είδους χελιών (Anguilla Anguilla).

Διαβάστε επίσης

Η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως παράνομα δίκτυα λαθρέμπορων συνεχίζουν τη διακίνηση υαλοχελών προς την Κίνα.

Πριν κάποιους μήνες οι ελληνικές Αρχές εξάρθρωσαν ένα κύκλωμα λαθρεμπορίας χελιών διεθνούς εμβέλειας εντοπίζοντας φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκής επιχείρησης, που διοργανώθηκε από τη Europol σε συνεργασία με την Τελωνειακή Υπηρεσία και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας είχε εξαρθρωθεί κύκλωμα, στο οποίο συμμετείχαν ελληνικές επιχειρήσεις και το οποίο προχωρούσε σε παράνομη διακίνηση του προστατευόμενου είδους χελιών από την Ισπανία στην Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια εξάγονταν παράνομα στην Κίνα.

17598520

ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Το ανωτέρω είδος χελιού απαγορεύεται να εξαχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 338/1997 «για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους» (Διεθνής Σύμβαση CITES).

Ειδικότερα, τα χέλια αυτά αλιεύονταν ζωντανά στην Ισπανία λίγο μετά τη γέννησή τους. Στη συνέχεια, συγκεντρώνονταν από ισπανική εταιρεία, η οποία αποτελούσε το επιχειρησιακό κέντρο του κυκλώματος και μεταφέρονταν με φορτηγό-ψυγείο μέσω Ιταλίας στην Ελλάδα προκειμένου να «ξεκουραστούν» και να οργανωθεί μέσω ελληνικών επιχειρήσεων η μετέπειτα παράνομη εξαγωγή τους στη Κίνα. Οι παραλήπτες στην Κίνα προέβαιναν στην εκτροφή - πάχυνσή τους, και στη συνέχεια τα πωλούσαν προς 1.500 περίπου ευρώ το κιλό, καθώς εκεί αποτελούν εκλεκτό έδεσμα.

Τα κέρδη από την παράνομη αυτή δραστηριότητα ανέρχονταν σε εκατομμύρια ευρώ και η υπόθεση αυτή αφορούσε τόσο σε φοροδιαφυγή, όσο και σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.


Διαβάστε επίσης

Ξεχωριστή υποβολή δηλώσεων για τους συζύγους από το 2018

Από το 2018 οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις για τους συζύγους

Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ: Υποστήριξη των ενδιαφερόμενων μέσω τηλεφωνικής γραμμής

Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ: Τηλεφωνική γραμμή για υποστήριξη των ενδιαφερόμενων