ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντονισμός κυβέρνησης - θεσμών για να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων

Συντονισμός κυβέρνησης - θεσμών για να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος, όπου θα έχει σήμερα και αύριο διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών για ζητήματα που άπτονται των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.

Ενώ βρισκόμαστε 13 εβδομάδες πριν από το κρίσιμο Eurogroupτης 21η Ιουνίου και ενώ ενδιάμεσα μεσολαβούν τρεις εβδομάδες «νεκρού» πολιτικού χρόνου, από τις 2 έως τις 22 Απριλίου, δηλαδή κατά τις εορτές του Πάσχα και της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω σχεδόν σε όλα τα μέτωπα της αξιολόγησης.

Αν και τα επιτελεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου -οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το έργο του συντονισμού και της νομοθέτησης των προαπαιτούμενων- πιέζουν τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ωστόσο οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες.

Προβλήματα ανέκυψαν και από την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου από το υπουργείο Οικονομίας, της Ράνιας Αντωνοπούλου από το υπουργείο Εργασίας, την αποχώρηση του Φραγκίσκου Κουτεντάκη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την αποπομπή του διοικητή του ΕΦΚΑ, Αθανάσιου Μπακαλέξη.

Πάντως ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, έχει ξεκαθαρίσει ήδη πως εορτές του Πάσχα δεν θα υπάρξουν εφέτος για την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί θα μεταφέρουν και στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό στις συζητήσεις στη βελγική πρωτεύουσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ