ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ βεβαίωσε φόρους 1,4 εκατ. ευρώ από υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος

Η ΑΑΔΕ βεβαίωσε φόρους 1,4 εκατ. ευρώ από υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διαβιβάζει πληροφορίες στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της ΑΑΔΕ, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους.

Τον Ιανουάριο για 44 τέτοιες υποθέσεις εκδόθηκε εντολή ελέγχου από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιήθηκαν 41 υποθέσεις. Τα βεβαιωθέντα ποσά ανήλθαν σε 1,4 εκατ. ευρώ και τα εισπραχθέντα σε 107.732 ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνονται οι φορολογούμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3691/2008), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2018 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση ήταν 112 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 222 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ