ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού

Μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού
REUTERS/Mike Segar

Τη δυνατότητα για άμεσες διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων μέσω του κινητού τηλεφώνου εντός Ελλάδας δίνει η online υπηρεσία πληρωμών IRIS, που υποστηρίζεται από τη ΔΙΑΣ (Διατραπεζικά Συστήματα) και με τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank).

Η διατραπεζική υπηρεσία IRIS Online Payments υποστηρίζει άμεσες πληρωμές μεταξύ πελατών των τραπεζών που συμμετέχουν στο σύστημα IRIS Online Payments, χωρίς την ανάγκη ο εντολέας να γνωρίζει τον αριθμό λογαριασμού του δικαιούχου (IBAN), αλλά με χρήση εναλλακτικού αναγνωριστικού στοιχείου (π.χ. αριθμός κινητού τηλεφώνου για πληρωμές προς ιδιώτες ή ΑΦΜ για πληρωμές προς εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες).

Η άμεση πληρωμή ενεργοποιείται από τον εντολέα και ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα λίγων δευτερολέπτων, με αντίστοιχη ενημέρωση του δικαιούχου και του εντολέα για την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία, ο εντολέας και ο δικαιούχος πρέπει να εγγραφούν στην εφαρμογή της τράπεζας επιλογής τους. Μπορούν να εγγραφούν σε περισσότερες εφαρμογές για την μεταφορά χρημάτων, ωστόσο θα λαμβάνουν χρήματα σε λογαριασμό μιας μόνο τράπεζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ