ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκταμιεύεται αύριο από τον ESM η υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ

Εκταμιεύεται αύριο από τον ESM η υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ
ΕΡΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) συγκλήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και ενέκρινε τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ που σχετίζεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της πρώτης υπό- δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ αύριο Τετάρτη 28 Μαρτίου.

Από αυτά τα 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, τα 1,9 δισ. ευρώ θα πάνε για το «ταμειακό μαξιλάρι» που σχηματίζεται για τη μετά το Μνημόνιο εποχή και τα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Η δεύτερη υπό- δόση ύψους 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί το Μάιο μόνον υπό την προϋπόθεση πως ενδιάμεσα η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μειώσει επαρκώς τις καθυστερούμενες πληρωμές της προς τον ιδιωτικό τομέα και θα έχει συνεχίσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η εν λόγω εκταμίευση υπόκειται σε νέα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM.

Αναφερόμενος στις σημερινές αποφάσεις ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ολοκλήρωση ενός εκτεταμένου συνόλου μεταρρυθμίσεων. Αυτές περιλαμβάνουν σημαντικές δράσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, της είσπραξης δημόσιων εσόδων, της φορολογικής πολιτικής και της επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, υπό τον όρο ότι και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση».

Την απόφαση του ESM για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα χαιρέτισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μέσω Twitter. «Μετά τη θετική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ πραγματοποιείται σήμερα», αναφέρει ο Π. Μοσκοβίσι, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ένα ακόμα βήμα στο δρόμο για την ανάκαμψη».

«Πολύ σημαντική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία. Ένα ακόμη βήμα στην πορεία για έξοδο από το μνημόνιο» έγραψε, επίσης, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Μετά την αυριανή εκταμίευση της υπό- δόσης των 5,7 δισ. ευρώ οι συνολικές εκταμιεύσεις του ESM προς την Ελλάδα θα ανέλθουν σε 45,9 δισ. ευρώ, από το συνολικό δάνειο των 86 δισ. ευρώ. Μαζί, ο ESM και το EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 187,77 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα) και είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε και τη τροποποίηση της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα, προσθέτοντας την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Στοιχείων ως συμβαλλόμενο μέρος. Η τροποποίηση περιλαμβάνει πρόσθετες υποχρεώσεις για την Ελλάδα σε σχέση με το λεγόμενο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ