ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως τις 30 Απριλίου το σχέδιο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Έως τις 30 Απριλίου το σχέδιο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας
EUROKINISSI

Διορία ως τις 30 Απριλίου ζήτησε ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να καταθέσει το επενδυτικό σχέδιο για τη λειτουργία της νέας εταιρείας, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ ΑΕ), η οποία θα δημιουργηθεί με τη διαδικασία της απόσχισης και εισφοράς κλάδου.

Ο νόμος (4512/2018) δίνει περιθώριο ως τις 17 Απριλίου στον ΛΑΓΗΕ, ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητο να δοθεί δεκαπενθήμερη παράταση, καθώς το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποσταλεί και το αντίστοιχο business plan για την άλλη εταιρική οντότητα, τον Φορέα Εκκαθάρισης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την εκκαθάριση και τον διακανονισμό της αγοράς.

Πάντως, η ΡΑΕ αναμένεται ότι θα έχει δώσει την έγκρισή της ως τις 17 Ιουλίου ώστε να λειτουργήσουν τρεις από τις τέσσερις αγορές που θα δημιουργηθούν, δηλαδή η προημερήσια, η ενδοημερήσια και η αγορά εξισορρόπησης. Όσον αφορά στην προθεσμιακή αγορά, η εποπτεία της αποτελεί υποχρέωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η ΕΧΕ θα έχει την ευθύνη για τις συναλλαγές στην προημερήσια, στην ενδοημερήσια και στην προθεσμιακή αγορά, ενώ η αγορά εξισορρόπησης θα λειτουργεί υπό τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Στόχος των αλλαγών που προωθούνται είναι οι ενεργειακές συναλλαγές να απομακρυνθούν από τον έλεγχο του κράτους – σήμερα λειτουργεί το μοντέλο της υποχρεωτικής συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (mandatory pool) – και να λειτουργήσει η χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος με όρους ανταγωνισμού και διαφάνειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ