ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης με διαστρωματοποιημένες μετρήσεις

Αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης με διαστρωματοποιημένες μετρήσεις
EUROKINISSI

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Μεταρρυθμιστικών Δράσεων στο οποίο προσδιορίζονται οι απαραίτητες δράσεις που πρέπει να ληφθούν σε ορίζοντα τριετίας, προκειμένου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  να εκσυγχρονιστεί και να οικοδομήσει μια ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης με τους φορολογουμένους έχει καταρτίσει η Διοίκηση της Αρχής.

Αυτό αναφέρει η ετήσια έκθεση Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2017 που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Διοικητή της αρχής Γιώργο Πιτσιλή.

Στην απολογιστική έκθεση αναφέρεται ακόμη πως βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου για τη φορολογική συμμόρφωση, το οποίο αποσκοπεί στην καταγραφή και ανάλυση των κινδύνων ανά φορολογία, κλάδο και γεωγραφική περιοχή με διαστρωμάτωση των φορολογουμένων, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό το έργο στόχευσης των ελεγκτικών υπηρεσιών, να ενισχυθεί η οικειοθελής συμμόρφωση και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

«Έχοντας συναίσθηση των δυσκολιών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας για το 2018, βασιζόμενοι στη συλλογική προσπάθεια, τον επαγγελματισμό, τις ικανότητες και την αφοσίωση όλων των στελεχών της Αρχής», σημειώνει ο κ. Πιτσιλής στον πρόλογο της έκθεσης.

Σε σχέση με το 2017 η ΑΑΔΕ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπερέβη τους στόχους που είχαν τεθεί ως προς τα δημόσια εσοδα και την είσπραξη παλιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ακόμη, με μεγαλύτερη ένταση συνεχίστηκε το ελεγκτικό έργο της ΑΑΔΕ με τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων να ολοκληρώνουν σημαντικές έρευνες εντοπίζοντας διαφυγόντα έσοδα, καταπολεμώντας φαινόμενα φοροδιαφυγής, ενώ εκτεταμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε όλη την Επικράτεια.

Παράλληλα, η αύξηση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών συνέβαλε καθοριστικά στη μαζική συμμετοχή των φορολογουμένων στην οικειοθελή αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι τελωνειακές υπηρεσίες ενισχύθηκαν πέρυσι με τέσσερα επιπλέον x-ray scanners, ενώ διενεργήθηκε πλήθος ελέγχων δίωξης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που οδήγησαν στην αύξηση των κατασχέσεων/δεσμεύσεων κατά 45,30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τέλος, το 2017 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της ΑΑΔΕ ολοκληρώνοντας την κατάρτιση περίπου 800 περιγραμμάτων εργασίας και κατατάσσοντας σε αυτά πάνω από 11.500 υπαλλήλους της Αρχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ