ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε καταβάλλεται και πότε όχι ο φόρος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα

Πότε καταβάλλεται και πότε όχι ο φόρος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα
Shutterstock Stock Photos

Ξενοδοχεία, τουριστικές μονάδες με επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα, αλλά και καταλύματα που προσφέρονται από πλατφόρμες διαμοιρασμού τύπου Airbnb υποχρεούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 να χρεώνουν φόρο διαμονής ύψους από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου ή διαμερίσματος.

Πολλοί ωστόσο ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δεν γνώριζαν πως έπρεπε να μεταχειριστούν περιοπτώσεις ημιδιαμονής, παράτασης της διαμονής (late check out), ακύρωσης της κράτησης και μίσθωσης δωματίου ή διαμερίσματος, μέσω Airbnb. Η ΑΑΔΕ με εγκύκλιο της επιχείρησε να βάλει μια τάξη στα ζητήματα αυτά, ώστε να εξασφαλίσει την ομοιόμορφη καταβολή του φόρου. Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

  • Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε ξενοδοχεία 1 έως 5 αστέρων, δηλαδή εγκαταστάσεις διαμονής που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή σε διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό, κοινόχρηστους χώρους υποδοχής, παραμονής των πελατών και αίθουσα παροχής τουλάχιστον πρωινού γεύματος. Ακόμη, επιβάλλεται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό, συμπεριλαμβανομένων των καταλυμάτων που προσφέρονται από πλατφόρμες διαμοιρασμού τύπου Airbnb.
  • Ο φόρος διαμονής όταν επιβάλλεται σε ξενοδοχεία κλιμακώνεται ανάλογα τα αστέρια που έχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες. Για τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων ο φόρος είναι 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση, για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων ο φόρος είναι 1,50 ευρώ, για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων ο φόρος είναι 3 ευρώ και για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων ο φόρος είναι 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση. Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα ο φόρος δεν κλιμακώνεται και ανέρχεται στα 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση.
  • Ο φόρος διαμονής καταβάλλεται όταν ο κάτοχος του δωματίου κάνει check out από το δωμάτιο και λίγο πριν την αναχώρηση.. Η τουριστική επιχείρηση (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα) θα πρέπει εκτός από την κοινή απόδειξη παροχής υπηρεσιών διαμονής να εκδώσει και απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής δεν επιβαρύνεται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
  • Η απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής αναγράφει την ημερομηνία έκδοσης, την επωνυμία, τη- διεύθυνση και τον ΑΦΜ της επιχείρησης, το ονοματεπώνυμο του διαμένοντα προς τον οποίο εκδίδεται, τις ημερομηνίες που αφορά η διαμονή, τη συνολική επιβάρυνση με φόρο διαμονής και τον αριθμό και την ημερομηνία του παραστατικού πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) που έχει ήδη εκδοθεί για την παροχή υπηρεσιών διαμονής.
  • Στην περίπτωση που στο ίδιο δωμάτιο, διαμέρισμα κλπ. «συνοικούν» περισσότερα του ενός πρόσωπα, ο φόρος πληρώνεται μόνον από έναν στο όνομα του οποίου εκδίδεται και η απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής.
  • Στην περίπτωση που μέλη οικογένειας μέλη σωματείου, γκρουπ τουριστών, μέλη αθλητικής ομάδας, κλπ, διαμένουν σε περισσότερα του ενός δωμάτια ή διαμερίσματα, η απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής εκδίδεται είτε ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα προς έναν εκ των διαμενόντων σε αυτό, είτε συγκεντρωτικά για το σύνολο ή για μέρος των δωματίων ή διαμερισμάτων στον διαμένοντα προς τον οποίο εκδίδεται και το παραστατικό των υπηρεσιών της διαμονής.
  • Στην περίπτωση που ο άμεσα συμβαλλόμενος με το ξενοδοχείο ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι τρίτο πρόσωπο και όχι ο χρήστης του δωματίου και το παραστατικό του συνόλου των υπηρεσιών διαμονής εκδίδεται στο όνομά του, τότε το ειδικό στοιχείο δύναται να εκδίδεται, είτε προς έναν εκ των διαμενόντων σε κάθε δωμάτιο είτε συγκεντρωτικά προς έναν εκ των διαμενόντων, για το σύνολο των δωματίων των οποίων έγινε χρήση.
  • Στην περίπτωση που τουριστικό πρακτορείο καταβάλλει, εκτός από το κόστος των υπηρεσιών διαμονής, και τον φόρο διαμονής, η απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και ο φόρος διαμονής αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο με την ένδειξη «ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΝ» και δεν καταβάλλεται εκ νέου από το διαμένοντα ή τους διαμένοντες.
  • Η ημιδιαμονή λογίζεται ως πλήρη διαμονή για μια ημέρα και ανάλογα με τον τύπο του ξενοδοχείου καταβάλλεται φόρος από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ! Σε περίπτωση που εντός της ίδιας ημέρας γίνεται χρήση του ίδιου δωματίου ή διαμερίσματος διαδοχικά από περισσότερους του ενός χρήστες, κάθε φορά ο φόρος θα επιβάλλεται ξεχωριστά σε κάθε χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος (διαμένοντα).
  • Στις περιπτώσεις που ο χρόνος παραμονής παρατείνεται για ορισμένες ώρες, η επιπλέον αυτή παραμονή δεν συνιστά υπηρεσία ημιδιαμονής και δεν επιβαρύνεται με φόρο διαμονής. Εφόσον, όμως, ο χρόνος παράτασης της παραμονής είναι τέτοιος που τελικά συνεπάγεται τη χρέωση μιας ακόμη ημερήσιας χρήσης του δωματίου, εξυπακούεται ότι αυτή επιβαρύνεται με φόρο διαμονής.
  • Ο φόρος διαμονής οφείλεται μόνον εφόσον έγινε άφιξη (check in) στο τουριστικό κατάλυμα και για τις ημέρες από την άφιξη και μέχρι την αναχώρηση (check out) από αυτό. Ανεξάρτητα λοιπόν από την πολιτική που εφαρμόζουν οι υπόχρεες τουριστικές επιχειρήσεις στην περίπτωση ακύρωσης του συνόλου ή μέρους προγραμματισμένης διαμονής (πχ. αποζημίωση από τον πελάτη), δεν καταβάλλεται φόρος εάν δεν έχει γίνει check in.
  • Είτε πρόκειται για μισθωμένα δωμάτια μέσω Airbnb, είτε για ενοικιαζόμενα δωμάτια, είτε για ξενοδοχεία ο φόρος διαμονής καταβάλλεται με ενιαίο τρόπο. Ο φόρος αποδίδεται στο Δημόσιο από τα υπόχρεα τουριστικά καταλύματα με δηλώσεις που υποβάλλονται με το έντυπο της δήλωσης απόδοσης φόρου διαμονής. Στη δήλωση αυτή θα πρέπει οι υπόχρεες επιχειρήσεις να καταχωρούν το σύνολο του φόρου διαμονής που συμπεριέλαβαν στις αποδείξεις είσπραξης φόρου διαμονής, που εξέδωσαν κατά τον προηγούμενο της υποβολής της δήλωσης μήνα. Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης των αποδείξεων είσπραξης φόρου διαμονής που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ