ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν έχει υλοποιηθεί το 86% των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης

Δεν έχει υλοποιηθεί το 86% των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης
EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός μιλώντας προχθές στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτεί καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια στο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Και η φράση του αυτή δεν ειπώθηκε τυχαία. Τα επιτελεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου -οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το έργο του συντονισμού και της νομοθέτησης των προαπαιτούμενων- πιέζουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας, Εργασίας και Οικονομίας για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, όμως οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση είναι μεγάλες.

Ενώ βρισκόμαστε 77 ημέρες από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και σχεδόν ένα μήνα πριν από την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το 86% των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης δεν έχει υλοποιηθεί και το 14% έχει κλείσει με εκκρεμότητες.

Το πόσο λίγη είναι η πρόοδος που έχει καταγραφεί θα διαφανεί στο EuroWorking Group στις 12 Απριλίου, όπου θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων.

Στα ακανθώδη προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και ειδικά η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ο επαναυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, ο επαναυπολογισμός όλων των συντάξεων και η προετοιμασία της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από 1.1.2019, κ.α..

Και μπορεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί να είχε δηλώσει προσφάτως πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν εφέτος διακοπές του Πάσχα για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο αυτό δεν το ενστερνίστηκε εν συνόλω το οικονομικό επιτελείο και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση καθώς πολλοί έχουν εκδράμει ήδη εκτός Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα θα εκκινήσει ουσιαστικά μετά τις 22 Απριλίου και την ολοκλήρωση της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Και δεδομένου ότι έχει χαθεί πολύτιμός χρόνος είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) με τους επικεφαλής των θεσμών να μην κλείσει τον Μάιο, αλλά τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ