ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία τα stress test των τραπεζών

Στην τελική ευθεία τα stress test των τραπεζών
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατέθεσαν τα τελευταία στοιχεία στην ΕΚΤ στο πλαίσιο των εν εξελίξει τεστ αντοχής.

Στα μέσα Απριλίου θα υπάρχει η πρώτη σαφής ένδειξη για τα αποτελέσματά τους. Έχει συμφωνηθεί ότι κάθε τράπεζα θα ενημερωθεί χωριστά για το αν υπάρχει θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσής της, πότε πρέπει να γίνει και πώς. Όλα αυτά θα γίνουν πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του αποτελέσματος των τεστ το Μάιο.

Σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, στο βασικό σενάριο καμία τράπεζα δεν εμφανίζεται να έχει κεφαλαιακό έλλειμμα, ενώ στο δυσμενές σενάριο προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους χαρακτηρίζονται ως «διαχειρίσιμες».

Με τη λέξη «διαχειρίσιμες» τα τραπεζικά στελέχη εννοούν πως τα σχέδια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης των τραπεζών, τα λεγόμενα capital plans, είτε θα προβλέπουν αυξήσεις κεφαλαίου μικρής έκτασης, είτε θα περιλαμβάνουν ανώδυνες ενέργειες (π.χ. πωλήσεις assets) που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν πλήρως τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης θα κριθεί ξεχωριστά ανά τράπεζα από το Εποπτικό Συμβούλιο της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ. Εφόσον χρειαστεί, οι τράπεζες που θα πρέπει να καλύψουν τυχόν υστέρηση κεφαλαίων θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης εντός δύο εβδομάδων και να καλύψουν αυτήν την υστέρηση κεφαλαίου εντός μερικών μηνών.

Μέχρι σήμερα το ενδεχόμενο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης με κρατικούς πόρους εξεταζόταν μόνο σε περίπτωση αποτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης με ιδιωτικούς πόρους. Αλλά αυτό πλέον φαίνεται πως δεν θα είναι ο κανόνας σε περίπτωση νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς θεσμοί και Δημόσιο θέλουν να διαφυλάξουν τις υφιστάμενες συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ