ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ο αποπληθωρισμός «διέσωσε» τις τιμές ακινήτων στην Αθήνα

Πώς ο αποπληθωρισμός «διέσωσε» τις τιμές ακινήτων στην Αθήνα
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μια αναφορά «έκπληξη» εμπεριέχει ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης του ΔΝΤ για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς κατατάσσει την Αθήνα στις διεθνείς πρωτεύουσες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών ακινήτων διεθνώς στο διάστημα 2013-2017.

Η ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ εμφανίζει την Αθήνα να φιγουράρει στη 13η θέση μεταξύ 44 πρωτευουσών παγκοσμίως ως προς την άνοδο των πραγματικών τιμών των ακινήτων, με τη μέση αύξηση των τιμών να ξεπερνά το 5%.

Αν και με μια πρώτη ματιά το στοιχείο αυτό προκαλεί εντύπωση, δεδομένης της γνωστής και επίσημα καταγεγραμμένης υποχώρησης των τιμών των ακινήτων στην πρωτεύουσα την προαναφερόμενη περίοδο, ωστόσο είναι εξηγήσιμο.

Ο λόγος που οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες δεν έχει να κάνει με τη ζήτηση και τις αυξημένες συναλλαγές, αλλά αντιθέτως με την ίδια την κρίση και συγκεκριμένα με τον αρνητικό πληθωρισμό.

Ο αποπληθωρισμός των τελευταίων ετών στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα οι πραγματικές τιμές των ακινήτων να εμφανίζονται πιο υψηλές από τις ονομαστικές τιμές. Αυτό συνέβη διότι η χώρα μας είχε αρνητικό πληθωρισμό έως το τέλος του 2016 και έτσι ο τιμάριθμος δεν επιδρούσε στις αξίες των ακινήτων.

Έτσι, λόγω του ότι δεν υπήρχε πληθωρισμός μεταξύ 2013-2017 ώστε να «ροκανίζει» τις αξίες η ετήσια πραγματική άνοδος στις τιμές ακινήτων στην Αθήνα ξεπέρασε το 5%. Ωστόσο, στο σύνολο της επικρατείας η μέση μείωση της πραγματικής αξίας των ακινήτων ξεπέρασε το 5%, γεγονός που δείχνει πως ακόμη και υπό αποπληθωριστικές συνθήκες οι πραγματικές τιμές κατέρρευσαν στην Περιφέρεια.

Εάν δεν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός (αποπληθωρισμός) τότε με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τιμές των διαμερισμάτων πανελλαδικά για το σύνολο του 2017 υποχώρησαν σε ονομαστικούς όρους κατά 1%, έναντι ετήσιας μείωσης 2,4% το 2016, μείωσης 5,1% το 2015, μείωσης 7,5% το 2014 και ετήσιας πτώσης 10,9% το 2013.

Για το σύνολο του 2017, η ετήσια μείωση των τιμών των διαμερισμάτων στην Αθήνα σε σχέση με το 2016 ήταν 0,9%, σε σχέση με το 2015 ήταν 1,7%, σε σχέση με το 2014 ήταν 5,3% και σε σχέση με το 2013 ήταν 9,1%!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ