ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο με τις εκκρεμείς συντάξεις

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο με τις εκκρεμείς συντάξεις
EUROKINISSI

Με προσωρινή σύνταξη 345 ευρώ τον μήνα καλούνται να επιβιώσουν χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν μπορεί να εκδώσει εγκαίρως τις οριστικές τους συντάξεις.

Δύο χρόνια μάλιστα μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί το απαραίτητο λογισμικό ώστε να εκδίδονται οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης σε κατηγορίες ασφαλισμένων. Έτσι δεν καταβάλλεται ούτε το 80% της προσωρινής σύνταξης, αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό της οριστικής.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ) Βαγγέλης Θεοδωρίδης εκτιμά ότι είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν τον Αύγουστο οι 85.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευτεί ότι η απονομή συντάξεων θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης, ενώ είχε εξαγγείλει ότι ως τις 31/12/2017 θα έχουν αποδοθεί όλες οι εκκρεμούσες.

Χαρακτηριστικό της αδράνειας είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου.

Τέλος, εδώ και 22 μήνες από την ψήφιση του Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ και στη συνέχεια η έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ