ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποπληθωρισμός 0,2% το Μάρτιο

Αποπληθωρισμός 0,2% το Μάρτιο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Αποπληθωρισμός 0,2% κατεγράφη το Μάρτιο σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με το Φεβρουάριο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1,5%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Απριλίου 2017 - Μαρτίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2016 - Μαρτίου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Απριλίου 2016 - Μαρτίου 2017 με το δωδεκάμηνο Απριλίου 2015 - Μαρτίου 2016.

Η μειωμένη κατανάλωση των νοικοκυριών εξακολουθεί να συμπιέζει τις τιμές στην αγορά και να τροφοδοτεί τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Η μείωση του πληθωρισμού κατά 0,2% τον μήνα Μάρτιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2017, προήλθε κυρίως από την πτώση τιμών στις εξής κατηγορίες:

-Την πτώση τιμών 2,2% στα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστραοχημάτων, κ.α.

-Την πτώση τιμών 2,1% στα διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

-Την υποχώρηση τιμών 1,7% στην στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

-Την υποχώρηση τιμών κατά 1,3% στην κατηγορία αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό -υπολογιστές - επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

-Την πτώση 0,8% στον κλάδο διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά και πατάτες.

-Την μείωση τιμών κατά 0,3% στην ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

-Την πτώση τιμών κατά 0,3% στην Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, οδοντιατρικές υπηρεσίες.

-Την πτώση τιμών κατά 0,1% στις επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ