ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειστά χαρτιά από τον Σολτς για το ελληνικό χρέος

Κλειστά χαρτιά από τον Σολτς για το ελληνικό χρέος
REUTERS/Fabrizio Bensch

Κλειστά χαρτιά κράτησε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για το ελληνικό χρέος σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο κυριακάτικο φύλο της Frankfurter Allgemeine (FAZ).

Αυτό που επανέλαβε ήταν πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου και πως η Γερμανία θα περιμένει την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μέχρι τις θερινές διακοπές, καθώς και το τελικό πόρισμα των θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του ελληνικού προγράμματος.

«Θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα», ανέφερε και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της στήριξης της Ελλάδος όσο παραμένει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Θυμάμαι όμως ακόμα πολύ καλά πώς στην αρχή της ελληνικής κρίσης διαλαλούνταν ότι η Αθήνα δεν θα βοηθηθεί χρηματικά. Και έκτοτε κάναμε πολλά πράγματα, ως Eurogroup, ως Γερμανία και Γαλλία. Αυτό δεν ήταν καλό για την αξιοπιστία της πολιτικής» σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς μάλιστα αν «ήταν λάθος αυτή η πολιτική» ο Σολτς απαντά: «Ήταν σωστό να βοηθήσουμε και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά η πολιτική οφείλει να είναι ειλικρινής. Αυτή τη στάση τηρούμε τώρα στη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ»

Δεν μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι προτάσεις Μακρόν

Παράλληλα, ο κ. Σολτς εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, λέγοντας ότι ο Μακρόν γνωρίζει «ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι προτάσεις του». «Εξετάζουμε τώρα τι είναι δυνατόν να γίνει, χωρίς να επιβαρυνθούν υπερβολικά οι δυνατότητες δράσης των επιμέρους κρατών».

Επιπλέον, τόνισε ότι «υπάρχουν πάντα πολλοί δρόμοι που οδηγούν στις Βρυξέλλες». Τώρα θα αναλυθεί «ποιες ιδέες έχουν νόημα από την άποψη της ευρωπαϊκής πολιτικής και σε τι θα συμφωνήσουμε». Είναι σημαντικό – όπως δηλώνει στη συνέντευξή του ο Σολτς – για τη μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο «να διασφαλιστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος από την Bundestag».

Όσον αφορά την τραπεζική ένωση, δεν πρέπει «να δημιουργηθεί καμία άδικη κατάσταση, όπου οι μεν θα εισφέρουν τα μέσα για την εγγύηση, ενώ οι δε δεν θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις». Το θέμα – τόνισε ο Σολτς – «θα απασχολήσει για πολύ ακόμα» την πολιτική.

«Ο ευρωσκεπτικισμός πολλών πολιτών προέρχεται και από το γεγονός ότι συχνά δεν τους είπαν την αλήθεια». Μακροπρόθεσμα ωστόσο ο Σολτς δήλωσε αισιόδοξος για την καθιέρωση του ευρώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ