ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου βλέπουν οι αναλυτές

Νέα εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου βλέπουν οι αναλυτές
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τρεις λόγους για τους οποίους το αργό πετρέλαιο μπορεί να εκτιναχθεί στα 80 και με κάποιες εκτιμήσεις ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι διαβλέπουν διεθνείς αναλυτές και οργανισμοί.

Πρόκειται για κινδύνους που αναμένεται να προκαλέσουν αναταράξεις στην προσφορά του μαύρου χρυσού, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της ανοδικής πορείας από τα υψηλότερα, γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι, της τελευταίας τριετίας που βρίσκεται σήμερα.

Τα αίτια που μπορεί να πυροδοτήσουν αναστάτωση στις αγορές είναι η επέκταση του εμφύλιου πολέμου στη Συρία – ήδη εκδηλώθηκε πυραυλική επίθεση από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία –, το ενδεχόμενο να επιβληθούν τον Μάιο νέες κυρώσεις στο Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, καθώς και η συνέ χιση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο με την επιβολή εμπορικών δασμών.

Ειδικότερα, ανάλυση της JP Morgan, η οποία συνδέει τα γεγονότα της Συρίας με το σενάριο επανάληψης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Οπως σημειώνει ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Τζον Νόρμαντ, «οι κίνδυνοι που πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να εκδηλωθούν αυτό το καλοκαίρι μέσω των κυρώσεων του Ιράν εμφανίζονται κάπως πιο γρήγορα λόγω γεγονότων στη Συρία».

Και συνεχίζουν: «Οι νέες συριακές εχθροπραξίες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το πετρέλαιο, αφού η παραγωγή της χώρας έχει ήδη βουλιάξει λόγω του επταετούς πολέμου».

Οι ίδιοι στρατηγικοί αναλυτές διαβλέπουν: «Το πετρέλαιο Μπρεντ θα μπορούσε να ανέλθει στα 80 δολάρια το βαρέλι αν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση επαναλάβουν κυρώσεις στο Ιράν και καθώς οι δυτικές δυνάμεις επεκτείνουν το πεδίο του εμφύλιου πολέμου στη Συρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ