ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρώτο «reality check» για την κυβέρνηση σήμερα στην Ουάσιγκτον

Το πρώτο «reality check» για την κυβέρνηση σήμερα στην Ουάσιγκτον
Reuters

«Reality check», ήτοι προσγείωση στην πραγματικότητα, αναμένεται να αποτελέσουν οι σημερινές ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μια σειρά από μακροοικονομικά δεδομένα της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στην έκθεσή του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που θα παρουσιαστεί στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ μέχρι σήμερα εμφανίζεται πιο φειδωλό από την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους στις εκτιμήσεις του για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος και επιμένει αυτές οι λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις να αποτελέσουν το βασικό σενάριο για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Να σημειωθεί πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022 που καταρτίζει η κυβέρνηση και θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα βασίζεται στην εκτίμηση πως εφέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,3%, το 2019 κατά 2,5%, το 2020 κατά 2,3%, το 2021 κατά 2,1% και το 2022 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 1,8%.

Εάν τα μεγέθη που θα δημοσιοποιήσει σήμερα το ΔΝΤ αποκλίνουν σημαντικά από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης – τις οποίες ενστερνίζονται και οι Ευρωπαίοι – τότε το «χάσμα» αυτό θα συνεπάγεται πως το Ταμείο βλέπει χαμηλότερα και τα έσοδα και τον πληθωρισμό και τις επενδύσεις για την επομένη περίοδο.

Και δεδομένου ότι όλα αυτά τα μεγέθη επιδρούν στο ζήτημα του χρέους, το ΔΝΤ ουσιαστικά θα δείχνει στην Ευρωομάδα πως οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας επιβάλλουν δραστική μείωση του χρέους, μεγαλύτερη από αυτή που εξετάζεται ήδη.

Εξίσου σημαντικές θα είναι και οι εκτιμήσεις που θα κάνει σήμερα το ΔΝΤ για τα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022 συντάσσεται στη βάση της εκτίμησης πως η ανεργία στην Ελλάδα θα μειωθεί από 21,4% το 2017, στο 19,9% εφέτος, στο 18,1% το 2019, στο 16,6% το 2020, στο 15,3% το 2021 και στο 14,1% το 2022.

Δεδομένου ότι η μείωση της ανεργίας είναι κρίσιμος παράγοντας για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, εάν το Ταμείο συμφωνήσει με τις ελληνικές θέσεις τότε αυτό θα συνιστά σημαντική πρόοδο. Σε διαφορετική περίπτωση το μήνυμα προς τις αγορές θα είναι πως το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε σαθρές βάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ