ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το αφορολόγητο

ΔΝΤ: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το αφορολόγητο
Reuters

Τον Ιούνιο θα αποφασιστεί από το ΔΝΤ το τι μέλλει γενέσθαι με τη μείωση του αφορολογήτου και την ενεργοποίηση των αντιμέτρων.

Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών.

Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής: «Θα κάνουμε τον Ιούνιο απολογισμό της δημοσιονομικής κατάστασης και των πολιτικών που θα χρειαστούν για να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς την ανάπτυξη, με βάση τα διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή δεδομένα».

Πηγές των θεσμών που μίλησαν στο CNN Greece στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ξεκαθάρισαν πως στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) που έχουν συνομολογήσει Ελλάδι και θεσμοί ήδη από το τέλος της τρίτης αξιολόγησης, προβλέπεται ο οδικός χάρτης για τις σχετικές αποφάσεις.

Όπως αποσαφήνισαν, Ελλάδα και θεσμοί έχουν συμφωνήσει πως η μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί το 2020 θα δρομολογηθεί από το Μάιο εάν το ΔΝΤ, στη βάση μιας διαφανούς αξιολόγησης που θα κοιτά στο μέλλον κρίνει ως απαραίτητη την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019.

Αυτή η απόφαση θα ληφθεί στη βάση των δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδος για το 2017 και το 2018, ωστόσο θα ληφθούν υπόψη «και άλλα στοιχεία». Η αναφορά σε «άλλα στοιχεία» δείχνει πως πιθανότατα το ΔΝΤ θα εξετάσει εκείνη τη στιγμή δυνητικούς δημοσιονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις αποφάσεις π.χ. του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου ή άλλες συναφείς εξελίξεις.

Στην ίδια βάση τον επόμενο μήνα θα αποφασιστεί και το τι θα γίνει με τα λεγόμενα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή με το ΔΝΤ να κρίνει ξανά το εάν αυτά θα ενεργοποιηθούν ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ