ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεντένο: Πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το χρέος

Σεντένο: Πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το χρέος
CNN Greece

Στην ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

Ο Σεντένο που αύριο, Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στην έδρα του ΔΝΤ επεφύλασσε θετικών σχολίων για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν φειδωλός και στις συστάσεις.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι σε τροχιά εξόδου από το Μνημόνιο και αναγνώρισε της «εντυπωσιακή ικανότητα της κυβέρνησης» να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να περάσει δύσκολα μέτρα.

Όπως είπε, πλέον, η Ελλάδα έχει περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα και έχει επιστρέψει και στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας ξεκαθάρισε πως στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μια μακρά λίστα προαπαιτούμενων.

Σημείωσε στο σημείο αυτό πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει στα χέρια της το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της. «Η ιδιοκτησία πρέπει να αποδειχθεί ανθεκτική σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα τη χώρα του την Πορτογαλία.

Eρωτηθείς από Έλληνες δημοσιογράφους ο Μάριο Σεντένο είπε πως δεν έχει γίνει συζήτηση για επέκταση του ελληνικού προγράμματος.

Ο ίδιος μιλώντας αργότερα στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC τόνισε ότι αν και υπάρχουν ορισμένα ζητήματα ακόμα, σε ότι αφορά στο χρέος της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι πιστωτές, το ΔΝΤ αλλά και η Αθήνα προχωρούν, σταδιακά, προς μια διευθέτηση.

«Είμαστε σε καλή θέση να οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμα με την Ελλάδα ... Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στο τραπέζι που σχετίζονται με τα μέτρα ελάφρυνσης ... Έχουμε συνεργασία με όλους τους θεσμούς ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και η δική μου αίσθηση είναι ότι σαφώς και είμαστε πολύ πιο κοντά στο να κλείσουμε αυτά τα κενά από ότι ήμασταν πριν», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ