ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό κλίμα στην Ουάσιγκτον για λύση στο ελληνικό χρέος

Θετικό κλίμα στην Ουάσιγκτον για λύση στο ελληνικό χρέος
IMF Staff Photograph

Η σκακιέρα για την παρτίδα του ελληνικού χρέους έχει στηθεί στην Ουάσιγκτον και οι συμμετέχοντες σταδιακά δείχνουν τις προθέσεις και τη στρατηγική τους.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αναμένεται να εισπράξουν θετικό κλίμα, αλλά και παραινέσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί αρχικά με τον Πιερ Μοσκοβισί στις 3.15 ώρα Ελλάδος, με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο στις 4 το απόγευμα, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ στις 4.40 το απόγευμα και στις 7 το απόγευμα με τον Μάριο Ντράγκι.

Οι συναντήσεις των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν έχουν προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο.

Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή την σημερινή ημέρα επικεντρώνεται στις δηλώσεις που θα κάνει για την Ελλάδα ο Πόουλ Τόμσεν και από τις οποίες θα καταδειχτεί ο βαθμός προσέγγισης του Ταμείου και της Ευρωζώνης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Οι δηλώσεις Τόμσεν θα προϊδεάσουν και για το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός της ημέρας στο πλαίσιο του Washington Group για το ελληνικό χρέος.

Διαρκείς προσεγγίσεις

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στις δηλώσεις που έκανε χθες από την αμερικανική πρωτεύουσα για το ζήτημα του ελληνικού χρέους έδειξε πως Ελλάδα και πιστωτές είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και σήμερα από τον Πόουλ Τόμσεν. Η γραμμή πάντως που ακολουθεί το ΔΝΤ και η οποία εκφράστηκε χθες από την Κριστίν Λαγκάρντ είναι πως είτε η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει με τους όρους του Ταμείου είτε αυτό δεν θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα του με την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα συντάξει το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι αυτή που θα ληφθεί υπόψη από το Eurogroup για την οριστικοποίηση των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους οι Ευρωπαίοι θέλουν να ικανοποιήσουν το Ταμείο.

Πάντως και το ΔΝΤ έχει κάνει υποχωρήσεις, καθώς έχει αναθεωρήσει τις θέσεις του για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδος, φέρεται να έχει δεχθεί να χαμηλώσει τα προεξοφλητικά επιτόκια ύψους 6% που χρησιμοποιούσε στις αναλύσεις του από το 2015, ενώ έχει δεχθεί και τη χρήση της «ρήτρας ανάπτυξης», για την οποία υπάρχουν πληροφορίες πως έχει αποκρυσταλλωθεί εντός της ευρωζώνης και πλέον υπάρχει κοινή θέση για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Πάντως μια απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους από την ευρωζώνη δεν συνεπάγεται και πως τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα εφαρμοστούν αυτόματα, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2023. Όπως έχει αποφασιστεί ήδη, η ελάφρυνση θα συσχετιστεί με την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων εκ μέρους της Ελλάδος και με τη διασφάλιση ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη χώρα στο πλαίσιο των Μνημονίων δεν θα ξηλωθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ