ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση της Επιτροπής Κυβερνητών του ΔΝΤ για το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης

Ενημέρωση της Επιτροπής Κυβερνητών του ΔΝΤ για το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης
IMF

Θετικές αναφορές για την Ελλάδα έγιναν σήμερα στην Επιτροπή Κυβερνητών του ΔΝΤ (IMFC) που συνεδρίασε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Στη δήλωση που κατάθεσε για την Ελλάδα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν - ο οποίος εκπροσωπεί τις Ιταλία, Ελλάδα, Αλβανία και Μάλτα στο IMFC- αναφέρεται πως λόγω της έντονης αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών το 2017 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερό ρυθμό 1,4% και επιβεβαίωσε την πορεία ανάκαμψης της μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και ύφεσης.

«Η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από μείωση της ανεργίας και αύξηση της εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν αξιοσημείωτα ισχυρές και υπερέβησαν τους στόχους που καθορίστηκαν στον προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του ESM», τονίζεται σχετικά στη δήλωση.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω το 2018.

«Τα δεδομένα σχετικά με τις προσδοκίες δείχνουν περαιτέρω βελτίωση το 2018. Το οικονομικό κλίμα έφθασε σε υψηλό 3,5 ετών το Φεβρουάριο. Βασισμένη στην ισχυρή παραγωγή, τη νέα αύξηση των παραγγελιών και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, ο δείκτης μεταποίησης σημείωσε υψηλό 17,5 ετών τον Φεβρουάριο. Η αυξημένη εμπιστοσύνη αντανακλάται επίσης στις πρόσφατες αναβαθμίσεις της χώρας και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης. Αυτό το θετικό κλίμα αντανακλά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM και την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, καθώς και τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτές οι προσπάθειες υποστηρίζονται από τη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων και την έξοδο στις αγορές ομολόγων που έχουν ήδη ξεκινήσει θετικά, με την πιο πρόσφατη στις 8 Φεβρουαρίου, με την έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ με απόδοση 3,5% κατά την οποία το βιβλίο παραγγελιών υπερκαλύφθηκε», αναφέρει η δήλωση του Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Χρέος και αξιολόγηση στο επίκεντρο των συναντήσεων Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν

Κατά την ίδια δήλωση οι θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία υποστηρίζονται από την αναγνώριση ότι καθώς η Ελλάδα εισέρχεται στη φάση ανάκαμψης, αναπτύσσεται μια «ολιστική στρατηγική» με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη συμβολή στην άμβλυνση των ανισοτήτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα προχώρησε σε μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων πρωτοφανούς εύρους: σε συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, σε μεταρρυθμίσεις των αγορών προϊόντων και εργασίας, σε δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και σε ιδιωτικοποιήσεις, σε μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την κοινωνική πολιτική. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει επίσης επιτύχει γρήγορα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μείωσε το εμπορικό της έλλειμμα», υπογραμμίζεται στη δήλωση.

Στη βάση αυτή - αποτυπώνοντας και θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης- στη δήλωση αναφέρεται πως προχωρώντας προς τα εμπρός, οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και υποδομές θα είναι κρίσιμες για την προσέλκυση επενδύσεων και την αναζωογόνηση όλων των οικονομικών τομέων. «Η έμφαση στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα. Στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης και της ποιότητας της απασχόλησης. Τα μοντέλα κοινωνικής και συνεταιριστικής παραγωγής θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των επίμονων ανισοτήτων», αναφέρει η δήλωση.

Τέλος, η δήλωση καταλήγει αναφέροντας πως τους προσεχείς μήνες, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και στην ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM τον προσεχή Αύγουστο. «Οι αρχές θα επεκτείνουν τα ταμειακά αποθέματα για την εξυπηρέτηση του χρέους, θα αποκτήσουν βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές και θα καθορίσουν - σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα - τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», καταλήγει η δήλωση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ