ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διορθωτικές κινήσεις για συντάξεις και εισφορές

Διορθωτικές κινήσεις για συντάξεις και εισφορές
EUROKINISSI

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει αναλάβει δεσμεύσεις τελευταία που αφορούν μεταξύ άλλων σε διαγραφές δανείων, οφειλών σε Ταμεία, καταβολή αναδρομικών αλλά και παροχή συντάξεων που η απονομή τους καθυστερεί για περισσότερο από δύο χρόνια.

Οι δεσμεύσεις του υπουργείου, την ώρα που έρχονται οι νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις από το 2019, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο, στόχος ο οποίος εκτιμάται από το προσωπικό του ΕΦΚΑ ως ανέφικτος, αλλά και την επανεξέταση διατάξεων για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας οι οποίες έχουν μειωθεί έως και 60%.

Ακόμη, το υπουργείο υπόσχεται πως θα επιστραφούν αναδρομικά 55 εκατ. ευρώ σε 200.000 συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν λανθασμένη παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Η ορθή αναπροσαρμογή της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ αναμένεται να γίνει από τον Ιούνιο και μετά. Τονίζεται ότι την αναδρομική επιστροφή εισφορών δικαιούνται μόνο το 16% των συνταξιούχων του επικουρικού υπερταμείου.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθμιση με την οποία θα απαλλαγούν από τις οφειλές που έχουν κυρίως προς το πρώην ΤΕΒΕ οι ασφαλισμένοι διαφόρων κατηγοριών οι οποίοι εκτός από τις εισφορές που πλήρωναν στο δικό τους Ταμείο (για παράδειγμα, δημοσιογράφοι ή αγρότες) πλήρωναν ή χρεώνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως βεβαιωμένες οφειλές.

Τέλος, η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα δυσβάστακτα χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζει διορθωτικές κινήσεις στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών τους από το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ