ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερήσεις στη χορήγηση συντάξεων του Δημόσιου από τον ΕΦΚΑ

Καθυστερήσεις στη χορήγηση συντάξεων του Δημόσιου από τον ΕΦΚΑ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σε «ομηρία» βρίσκονται 3.000 δικαιούχοι σύνταξης του Δημοσίου, καθώς θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έως το τέλος Μαΐου για να ξεκινήσουν να εκδίδονται οι οριστικές ή οι προσωρινές τους συντάξεις.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως η αρμοδιότητα έκδοσης συντάξεων του Δημοσίου μεταφέρθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ωστόσο, η προετοιμασία της κυβέρνησης για αυτή τη σοβαρή μετάβαση ήταν ελλιπής και ακόμη περνάει τροπολογίες στη Βουλή για το πώς θα προχωρήσει.

Σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να συσταθεί στον ΕΦΚΑ Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα, η οποία θα υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Ενιαίου Φορέα. Σε αυτή θα πρέπει να μεταφερθούν 52 υπάλληλοι που υπηρετούν σήμερα στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, εκ των οποίων οι 26 θα έπρεπε να αποσπαστούν έως τις 30 Απριλίου.

Να σημειωθεί πως σήμερα υπηρετούν στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα του ΓΛΚ συνολικά 103 άτομα, εκ των οποίων μόλις το 50% θα μεταφερθεί στον ΕΦΚΑ και οι υπόλοιποι θα διοχετευθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Αυτή η διευθέτηση προσωπικού αναμένεται να επιβραδύνει αισθητά τους ρυθμούς έκδοσης συντάξεων του Δημοσίου, ειδικά έως ότου το προσωπικό του ΕΦΚΑ λάβει την σχετική εκπαίδευση.

Η έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου από τον ΕΦΚΑ επηρεάζει κυρίως 3.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Αν και οι εν λόγω συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ μηνιαίως οι δικαιούχοι τους ζουν με την αγωνία της έκδοσης τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για το μοναδικό τους εισόδημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ