ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγκάθια για το πρόγραμμα τα «φέσια» του Δημοσίου και οι μη εκκαθαρισμένες συντάξεις

Αγκάθια για το πρόγραμμα τα «φέσια» του Δημοσίου και οι μη εκκαθαρισμένες συντάξεις
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Έξι δισεκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και μη εκκαθαρισμένων συντάξεων εμποδίζουν, μεταξύ άλλων, την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο Μνημόνιο.

Οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση προβλέπουν απονομή όλων των συντάξεων σε εκκρεμότητα και μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου έως το καλοκαίρι.

Όσο περνούν οι μήνες όμως, με το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα 3,5 δισ. ευρώ και τις εκκρεμείς συντάξεις - εφάπαξ να αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πιθανότητες τήρησης των δεσμεύσεων περιορίζονται δραστικά φουντώνοντας μία ακόμα εστία γκρίνιας από την πλευρά των δανειστών.

Τα ληξιπρόθεσμα δεν τελειώνουν μαζί με το Μνημόνιο και έχουν ήδη θέσει υποψηφιότητα να περιληφθούν στις ουρές προαπαιτουμένων των επόμενων μηνών, η υλοποίηση των οποίων θα υπόκειται στους νέους κανόνες αυστηρής εποπτείας.

Το εμπόδιο των 6 δισ. ευρώ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων κατά την έξοδο, τα οποία εδράζονται σε ασυμφωνία ευρωζώνης - ΔΝΤ για τους όρους και το μέγεθος της διευθέτησης του χρέους και τις διαφορετικές γραμμές κυβέρνησης - δανειστών αναφορικά με τις δεσμεύσεις και την εποπτεία της επόμενης μέρας, τα οποία αναμένεται να επαναβεβαιωθούν και στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ