ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άγονοι οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί του Δημοσίου

Άγονοι οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί του Δημοσίου
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Κανένα ενδιαφέρον δεν εκδηλώθηκε χθες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που είχε προγραμματίσει το Δημόσιο, καθώς τα ακίνητα που βγήκαν στο «σφυρί» με τιμές εκκίνησης από 96.000 ευρώ έως και 600.000 ευρώ, δεν προσέλκυσαν την προσοχή αγοραστών.

Στη λίστα των ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου που βγήκαν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό περιλαμβάνονται ένα γραφείο πρώτου ορόφου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, 95 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς στα 96.000 ευρώ, μια μεζονέτα 130 τ.μ. Πάρου και Τσακάλωφ στον Δήμο Βάρης με τρία πάρκινγκ με τιμή πρώτης προσφοράς 246.000 ευρώ, ένα οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ. με κτίσματα 480 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ και δύο οικόπεδα 113,49 τ.μ. και 82,90 τ.μ. του ίδιου οφειλέτη, στην περιοχή του Ψυρή, με τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ έκαστο.

Μπορεί σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί να αφορούν μεγαλοοφειλέτες αλλά σταδιακά η εφορία θα αγριέψει. Με τους δανειστές να πιέζουν ήδη για τη διενέργεια χιλιάδων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να εισπραχθούν οι απλήρωτοι φόροι, που συνολικά υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πατήσει γκάζι. Θα αρχίσει να εκποιεί σπίτια, οικόπεδα, καταστήματα, χωράφια αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης) που έχουν στην κατοχή τους φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο ακόμα και μερικών χιλιάδων ευρώ.

Η πρώτη κατοικία φορολογουμένων με χρέη στην εφορία δεν γλιτώνει από το ηλεκτρονικό σφυρί. Η νομοθεσία επιτρέπει κατασχέσεις ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Οι οφειλέτες για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους θα πρέπει να έχουν υπαχθεί ή να υπαχθούν μέχρι το τέλος του έτους στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Για όλα τα ακίνητα που εκποιούνται, η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει οριστεί είναι η εμπορική αξία όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές. Στη συνέχεια όμως, αν δύο πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, τα ακίνητα θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται και σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής.

Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι εφορίες μιλούν ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο». Η φράση αυτή σημαίνει ότι, ενώ μέχρι το 2017 το Δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο όσο. Άρα τα ακίνητα θα εκποιούνται πλέον ευκολότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ