ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική έκβαση της τέταρτης αξιολόγησης βλέπει ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου

Θετική έκβαση της τέταρτης αξιολόγησης βλέπει ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ALEX HOFFORD

Τη θέση πως οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ερωτηθείς για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γκραμένια εξέφρασε την επιθυμία παραμονής του Ταμείου σε αυτό. «Το ΔΝΤ εμπλέκεται στις συζητήσεις. Αυτό που απαιτείται να επιλυθεί έως τον Αύγουστο είναι η κατάσταση με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδος. Προς το παρόν το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα και οι περισσότερες χώρες θέλουν το Ταμείο να έχει εμπλοκή. Θα δούμε πως αυτό θα εξελιχθεί», τόνισε.

Ο ίδιος προέβλεψε και θετική έκβαση της τέταρτης αξιολόγησης. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η ελληνική οικονομία έχει αποδώσει πολύ καλύτερα από ό,τι αρχικά αναμέναμε και αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στη χρηματοδοτική κατάσταση της Ελλάδος. Ουσιαστικά μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έως το τέλος Αυγούστου. Πολλοί λίγοι περίμεναν πως αυτό θα συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το τι θα γίνει με τη μεταμνημονιακή εποπτεία και την ελάφρυνση του χρέους και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου ήταν φειδωλός. «Έχουμε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας για όλες τις χώρες που έχουν δεχθεί χρηματοδοτική στήριξη. Στην ελληνική περίπτωση υπάρχουν κάποια επιπρόσθετα στοιχεία που θέλουν περισσότερη συζήτηση. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει με αυτό. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να βρούμε μια κοινή συμφωνία, αλλά είμαστε ακόμη σε αρχικά στάδια καθώς στην ελληνική περίπτωση υπάρχουν και άλλα δεδομένα εν συγκρίσει με τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις ανέφερε πως στον τομέα αυτό η Ελλάδα είχε καθυστερήσεις αλλά τους τελευταίους μήνες έχει επιταχύνει τους ρυθμούς. «Υπάρχει πάντα η ερώτηση εάν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο, αλλά είμαστε στη σωστή τροχιά και είναι θέμα συγχρονισμού για να δούμε πως θα εξελιχθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», απάντησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ