ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Περικοπές έως και 350 ευρώ το μήνα για τους συνταξιούχους

Συντάξεις: Περικοπές έως και 350 ευρώ το μήνα για τους συνταξιούχους
EUROKINISSI

Οι συντάξεις μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα με τη νέα περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2019 σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το πόσο πρόκειται να χάσουν οι συνταξιούχοι από το επόμενο έτος όταν θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα οποία προβλέπουν τη μείωση της προσωπικής διαφοράς που έχουν όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι συγκριτικά με τις νέες συντάξεις που εκδίδονται μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Η μείωση θα ανέρχεται στο 18% της προσωπικής διαφοράς τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περικοπές για τους συνταξιούχους από την Πρωτοχρονιά του 2019 θα φθάσουν έως και 350 ευρώ τον μήνα, απώλειες που μεταφράζονται σε χιλιάδες ευρώ για ολόκληρο το έτος.

Με το μαχαίρι στις συντάξεις να τροχίζεται, η κυβέρνηση αναζητεί πολιτικό διέξοδο διαβλέποντας ότι μαζί με τις μεγάλες περικοπές διαλύεται και το αφήγημα της καθαρής εξόδου από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Οι δανειστές με μια φωνή υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση τα μέτρα που η ίδια έχει ψηφίσει στη Βουλή και την καλούν να τα εφαρμόσει πλήρως με βάση το νομοθετημένο χρονοδιάγραμμα, που ακυρώνει, ωστόσο, τη βασική ρητορική της και προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε από μόνος του ο βαρύς λογαριασμός των μέτρων δεν αφήνει στην κυβέρνηση κανένα περιθώριο επικοινωνιακών χειρισμών για να θολώσει την εικόνα και να υποστηρίξει ότι ήλθε το τέλος της λιτότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ