ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της
EUROKINISSI

Τη Συμφωνία του Λονδίνου με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος και οι όροι με τους οποίους η ηττημένη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Γερμανία αποπλήρωσε τις αποζημιώσεις που της είχαν επιδικαστεί από τους νικητές, επικαλέσθηκε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στην Ελλάδα και την ελάφρυνση του χρέους της.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Άαχεν ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η Γερμανία αποπλήρωσε την τελευταία δόση από τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του Λονδίνου το 2010, δηλαδή 57 χρόνια μετά τη διευθέτηση των πολεμικών αποζημιώσεων.

Ο ίδιος εκτίμησε με βεβαιότητα πως η Ελλάδα στο μέλλον έχει καλές πιθανότητες να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της.

Όπως εξήγησε, εάν οι αποπληρωμές εκτίνονται σε βάθος ετών και οι χρηματοδοτικές ανάγκες μένουν χαμηλά και δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο του 15% έως 20% του ΑΕΠ τότε η κατάσταση είναι βατή.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει χωρίς προβλήματα το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. «Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα προχωρήσει αποφασιστικά με όλες τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018», ανέφερε. Ξεκαθάρισε πάντως πως ο χρόνος μέχρι τότε θα πυκνός και απαιτείται εντατική εργασία.

Στην ίδια βάση ανέφερε πως τα κλιμάκια του ESM, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου για να εργαστούν για την τελική τους έκθεση για την Ελλάδα.

«Αν η έκθεση συμμόρφωσης είναι θετική, θα υπάρξει μια τελική πληρωμή από τον ESM. Επίσης, θα αποφασιστούν και θέματα σχετικά με μια πιθανή πρόσθετη ελάφρυνσης του χρέους», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ