ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για μια γραμμή πίστωσης ξεκίνησε η Αργεντινή

Διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για μια γραμμή πίστωσης ξεκίνησε η Αργεντινή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/DAVID FERNANDEZ

Διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μια νέα γραμμή πίστωσης ξεκίνησε η Αργεντινή σύμφωνα με όσα απεκάλυψε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας, Μαουρίσιο Μάκρι.

«Πριν από λίγα λεπτά μίλησα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και επιβεβαίωσε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα να εργαζόμαστε για μία συμφωνία», δήλωσε ο Μαουρίσιο Μάκρι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η Αργεντινή βρίσκεται σε συνομιλίες για μια ευέλικτη πιστωτική γραμμή 30 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ.

Ο Μάκρι δήλωσε ότι η Αργεντινή ξεκίνησε τις συνομιλίες με το Ταμείο λόγω του ότι η κατάρρευση του πέσο έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές ομολόγων και στο χρηματιστήριο της χώρας.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε το νέο παγκόσμιο σενάριο και να αποφύγουμε μία κρίση όπως οι προηγούμενες που αντιμετωπίσαμε στην ιστορία μας», είπε.

Η ομιλία του ήταν η πρώτη προς τη χώρα μετά τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής να αυξήσει τα επιτόκια της τρεις φορές μέσα σε 10 ημέρες στο 40% - το υψηλότερο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η Αργεντινή είναι ένα πολύτιμο μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και χαιρέτισε τη δήλωση του προέδρου Μάκρι. Προσβλέπω στη διαρκή συνεργασία μας με την Αργεντινή. «Οι συζητήσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για να ενισχυθεί η οικονομία της Αργεντινής έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν προσεχώς», είπε.

Το πέσο στο μεταξύ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% αυτό το έτος, προκαλώντας κλυδωνισμούς στα ομόλογα και τις μετοχές της χώρας. Το νόμισμα ανέκαμψε από τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα και κερδίζει 2,8% μετά τις ανακοινώσεις του Μάκρι.

Το ΔΝΤ προσφέρει την ευέλικτη πιστωτική γραμμή ως ένα προληπτικό εργαλείο για χώρες που θέλουν να καθησυχάσουν τις αγορές ότι ακολουθούν οικονομικές πολιτικές που έχουν εγκριθεί από το Ταμείο.

Οι κυβερνήσεις μπορούν να αντλήσουν χρήματα ανά πάσα στιγμή. Για να εγκριθεί το πρόγραμμα, οι χώρες πρέπει πρώτα να δείξουν ότι έχουν ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη και εφαρμόζουν πολιτικές που έχουν εγκριθεί από το ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ