ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: Αντιμέτωπη με το χρόνο και πρόσθετες αξιώσεις η κυβέρνηση

Αξιολόγηση: Αντιμέτωπη με το χρόνο και πρόσθετες αξιώσεις η κυβέρνηση
EUROKINISSI

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο και οι κυβερνητικοί βουλευτές, καθώς οι δανειστές πιέζουν για μια σύντομη τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, θέτοντας όμως πλέον πρόσθετα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέραν των 88 προαπαιτούμενων.

Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τα αποτελέσματα της προηγούμενης συνεδρίασης της Ευρωομάδας στη Σόφια ανέφερε πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement) για την τέταρτη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ξεκαθαρίζοντας πως «υπό την προϋπόθεση μιας επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν την επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».

Η επιστολή αυτή δείχνει το πόσο πιεστική είναι η κατάσταση για την κυβέρνηση. Πηγές των δανειστών ήδη από τις αρχές της εβδομάδος διέρρεαν πως μόλις 3 από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί – η κυβέρνηση μιλά για πολλά περισσότερα – κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως από τις 16 Μάιου που οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση, τα θέματα θα πρέπει να οριστικοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αντιρρήσεις από την ελληνική πλευρά.

Αυτό είναι αναπόφευκτο. Δεδομένου ότι από τις 16 Μαΐου έως τις 20 Αυγούστου μεσολαβούν μόλις 96 ημέρες, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ουσιαστικά δεν έχει την επιλογή να κάνει σε βάθος διαπραγματεύσεις, όπως έκανε με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και θα πρέπει να υπογράψει ως έχει τη τεχνική συμφωνία για να τελειώσουν όλα εγκαίρως. Αλλά η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη. Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) που έστειλαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση την προηγούμενη Τρίτη εμπεριέχει νέες προϋποθέσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι οποίες από κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζονται ως «κρυφά προαπαιτούμενα».

Δηλαδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι λοιποί υπουργοί που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση καλούνται να αναλάβουν ήδη από τώρα πρόσθετες δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, τις οποίες θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μέσα στο επόμενο δίμηνο. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ανατραπεί ο σχεδιασμός για ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου και κυρίως η λήψη της δόσης των 11,7 δισ. ευρώ από τον ESM μέσα στον Ιούλιο.

Λεπτομέρειες για την πορεία της αξιολόγησης και κυρίως τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την μεταμνημονιακή εποχή και τις εκλογικές μάχες αναμένεται να δώσουν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο θα έχουν οι απόψεις που θα διατυπωθούν από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στην παρούσα συγκυρία κυβέρνηση και κόμμα μοιάζει να έχουν βυθιστεί σε μια ατέρμονη συζήτηση με αντιφατικές τοποθετήσεις.

Το δίλλημα για την κυβέρνηση είναι πως θα πρέπει να ζητήσει για ακόμη μια φορά από τους βουλευτές να βάλουν πλάτη όταν πλέον είναι σαφές πως οι δανειστές δεν θα δώσουν παρά ελάχιστα στο ζήτημα του χρέους, το οποίο έως τώρα ήταν το «γλυκαντικό» που επικαλούταν το Μέγαρο Μαξίμου.

Το μόνο που φαίνεται ορατό αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει μια επιμήκυνση των δανείων και των τόκων του EFSF έως 12 χρόνια. Το ζήτημα της εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη και είναι πλέον ορατό να γίνει με χρήματα από το ελληνικό ταμειακό μαξιλάρι και όχι από τα χρήματα που θα μείνουν αδιάθετα από το πρόγραμμα του ESM.

Τέλος, ο γαλλικός μηχανισμός για τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, είναι πολύ πιθανόν να συσχετιστεί με προαπαιτούμενα και πολυετείς δημοσιονομικούς στόχους, που ενδεχομένως να τον υποβαθμίσουν στα μάτια των επενδυτών!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ