ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IPRA: Σε λάθος κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις στο Κτηματολόγιο

IPRA: Σε λάθος κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις στο Κτηματολόγιο
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Επικριτικά σχόλια για τις νομοθετικές αλλαγές που έχει επιφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Κτηματολόγιο και τα υποθηκοφυλακεία διατύπωσε χθες η Διεθνής Ένωση Μητρώων Ιδιοκτησίας (International Property Registries Association - IPRA).

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα απέδειξαν ότι συχνά υπάρχει ανάγκη για καλύτερη κατανόηση του τι αντιπροσωπεύει το κτηματολόγιο. Οι απόπειρες των τελευταίων 23 ετών για τη δημιουργία Κτηματολογίου στην Ελλάδα απέδειξαν ότι μεταρρυθμίσεις που αγνοούν τη νομική αξία της καταχώρισης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας δεν φέρνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και δεν μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεθνής Ένωση Μητρώων Ιδιοκτησίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Ένωση, η οποία είναι τεχνικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρει ακόμη πως με τις αλλαγές που έχουν επέλθει επέρχεται και αύξηση της γραφειοκρατίας και των δικαστικών διαφορών. «Τα ανωτέρω αποδεικνύουν την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση που θα πρέπει να επανεξετάσει το ρόλο του κτηματολογίου ως οντότητα που παρέχει ασφάλεια δικαίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης.

Τέλος, η IPRA εκφράζει την ανησυχία της για τα πρόσφατα γεγονότα, λέγοντας πως επηρεάζουν άμεσα τις εγγραφές γης και ενδέχεται να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες για το σύνολο του νομικού συστήματος της χώρας. «Το κτηματολόγιο δεν αποτελεί μόνο νομικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα κοινωνικής ευθύνης», αναφέρει και εκφράζει την ελπίδα ότι με την αξία του ελληνικού κτηματολογίου και την τεχνογνωσία των υποθηκοφυλάκων θα ξεπερασθούν «συγκεκριμένα συμφέροντα» προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ