ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεχειλώνει» το τραπεζικό απόρρητο - Πρόταση οδηγίας της Κομισιόν

«Ξεχειλώνει» το τραπεζικό απόρρητο - Πρόταση οδηγίας της Κομισιόν
EPA

«Ψυχρή» υποδοχή επεφύλασσαν τραπεζικά ιδρύματα και οι εθνικές αρχές της ΕΕ για το ξέπλυμα χρήματος στην πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διευκόλυνση της πρόσβασης της Europol στα εθνικά κεντρικά μητρώα τραπεζικών λογαριασμών.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πλαισίου πρόληψης και καταπολέμησης της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση οδηγίας σχετικά με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των αρχών επιβολής του νόμου στα εθνικά κεντρικά μητρώα τραπεζικών λογαριασμών.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πρόταση οδηγίας προβλέπει ότι οι αρχές επιβολής του νόμου θα έχουν, κατά περίπτωση, άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών που περιέχονται στα εθνικά κεντρικά μητρώα για την πρόληψη, ανίχνευση, έρευνα ή δίωξη αξιόποινων πράξεων σχετικών με θέματα ξεπλύματος χρήματος.

Παράλληλα, η νομοθετική πρωτοβουλία στοχεύει και στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου και των εθνικών μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών αφενός σε εθνικό επίπεδο, και αφετέρου σε επίπεδο ΕΕ.

Πάντως, οι αντιδράσεις σε επίπεδο ΕΕ είναι μάλλον αρνητικές, καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και οι εθνικές μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών θεωρούν πως η πρόταση οδηγίας «ξεχειλώνει» το τραπεζικό απόρρητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ