ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SSM και ΕΚΤ δεν έχουν αρμοδιότητα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

SSM και ΕΚΤ δεν έχουν αρμοδιότητα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αρμοδιότητα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος μέσω του τραπεζικού συστήματος παραμένει σε εθνικό επίπεδο και δεν έχει περάσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποσαφήνισε σήμερα η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση Γερμανού ευρωβουλευτή η Νουί ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ βασίζεται στην προληπτική ανταλλαγή πληροφοριών από τις εθνικές αρχές που είναι επιφορτισμένες με τη διασφάλιση της συμμόρφωσης και της επιβολής της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και αυτό το κάνει για να αντλεί κατάλληλα εποπτικά συμπεράσματα.

Ακόμη, αποσαφήνισε πως αν και η ΕΚΤ δεν μπορεί να διερευνήσει η ίδια και να καθορίσει τις παραβιάσεις της νομοθεσίας για τον ξέπλυμα χρήματος, ωστόσο λαμβάνει υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της.

Μάλιστα η Ντανιέλ Νουί ανέφερε πως δεδομένης της απουσίας περαιτέρω εναρμόνισης μέχρι σήμερα δεν έχουν καθοριστεί σαφώς οι όροι για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τραπεζικών εποπτικών αρχών και αρχών που είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως η ΕΚΤ επικροτεί το σχέδιο της πέμπτης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που περιλαμβάνει διατάξεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών.

«Μελλοντικά θα μπορούσε να εξεταστεί μια πιο ευρωπαϊκή προσέγγιση για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», είπε η Ντανιέλ Νουί μη αποκλείοντας και την ίδρυση μιας πανευρωπαϊκής αρχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ