ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ηλεκτρονική τιμολόγηση

ΑΑΔΕ: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ηλεκτρονική τιμολόγηση
ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεώσει τους επόμενους μήνες μια σειρά από επαγγελματίες και επιχειρήσεις να συναλλάσσονται υποχρεωτικά μόνο με ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση με την οποία ουσιαστικά θα υπάρχει διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές αρχές, ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων.

Σημειώνεται ότι το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με τις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ προβλέπεται με το νόμο 4446/2016.

Στόχος του μέτρου είναι η διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών να πραγματοποιείται αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων, ώστε να καταγράφονται και να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων και των λιανικών συναλλαγών παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο θα βρεθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις (Ανώνυμες Εταιρείες, ΕΠΕ κ.τ.λ.) και στη συνέχεια ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει το μέτρο, θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες.

Αναμένεται, όμως, να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα οι αγρότες, τα «μπλοκάκια», οι μικροεπιτηδευματίες, οι οποίοι θα διατηρήσουν τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου έκδοσης και καταγραφής των τιμολογίων δαπανών και εσόδων προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετες διαδικασίες χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Όταν τρέξει στην πλήρη μορφή του το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, το κράτος θα γνωρίζει άμεσα τα έξοδα και τις εισπράξεις μιας επιχείρησης ή ενός επαγγελματία και με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά τη φοροδιαφυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ