ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Δεκέμβριο η αποτύπωση της προσωπικής διαφοράς στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων

Το Δεκέμβριο η αποτύπωση της προσωπικής διαφοράς στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων
EUROKINISSI

Το Δεκέμβριο θα δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση τις μειώσεις των συντάξεων που έρχονται από την Πρωτοχρονιά του 2019.

Επιχειρώντας να αποφύγει να ξεσηκώσει αντιδράσεις από τώρα για τις μεγάλες περικοπές που θα πλήξουν ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους, το υπουργείο Εργασίας έχει αναβάλει για τον Δεκέμβριο την αποτύπωση στα εκκαθαριστικά πληρωμής των συντάξεων της προσωπικής διαφοράς που θα περικοπεί, παρότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του 2018.

Ο στόχος είναι τα εκατομμύρια των συνταξιούχων να μάθουν την πικρή αλήθεια στο τέλος Δεκεμβρίου, όταν θα πάνε στο ΑΤΜ ή στο ταμείο της τράπεζας για να εισπράξουν τη σύνταξη του Ιανουαρίου. Τότε, όπως άλλωστε ομολόγησε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, θα δουν ότι το μαχαίρι θα έχει μπει και στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και ότι οι απώλειες θα φθάνουν μέχρι και 200 ευρώ τον μήνα.

Με βάση τον νόμο 4387/2016, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη από τον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή πριν από πέντε μήνες, να εμφανίσει στα εκκαθαριστικά όλων των συνταξιούχων την προσωπική διαφορά που θα περικόψει. Δηλαδή, από τις αρχές του έτους θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουν τι τους περιμένει από το επόμενο έτος. Κάθε άλλο παρά αυτό έγινε όμως, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να χειρίζεται επικοινωνιακά το θέμα.

Ειδικότερα όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονταν μέχρι τις 12 Μαΐου 2016 θα έπρεπε – σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4387/2016 και τη σχετική υπουργική απόφαση – μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 να είχαν καταχωριστεί και επανυπολογιστεί, να είχε προσδιοριστεί η απορρέουσα από την προσωπική διαφορά μείωσή τους και από 1η Ιανουαρίου 2018 να εισαχθούν στο οικείο πληροφορικό σύστημα κάθε ασφαλιστικού φορέα.

Δυστυχώς και στην περίπτωση των νέων περικοπών που θα αφορούν κύριες και επικουρικές συντάξεις οι μειώσεις δεν θα περιοριστούν στο 18% όπως προβλέπει ο νόμος, θα κυμανθούν σε υψηλότερα ποσοστά. Ειδικότερα οι περικοπές στις παλιές συντάξεις θα φθάσουν έως τα 350 ευρώ, ενώ το μαχαίρι θα μπει και στις συντάξεις των 1.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ