ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Στην κυβέρνηση Μάκρι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος της Αργεντινής

Λαγκάρντ: Στην κυβέρνηση Μάκρι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος της Αργεντινής
IMF Staff Photograph

Στην αναφορά πως το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η Αργεντινή, εφόσον λάβει στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι ένα δικό της οικονομικό πρόγραμμα, στο οποίο θα έχει πλήρη ιδιοκτησία η κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι, προχώρησε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ μετά από σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού. 

Μετά το πέρας της συνεδρίασης η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΔΝΤ και η Αργεντινή βρίσκονται σε συνομιλίες οι οποίες θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον και ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο.

Αναλυτικά η κα. Λαγκάρντ δήλωσε:

«Από τότε που η κυβέρνηση Μάκρι ανέλαβε την εξουσία, η Αργεντινή έχει αφοσιωθεί σε μία θεμελιώδη και ευπρόσδεκτη μεταμόρφωση της οικονομίας της. Παρότι πολλές πολιτικές έχουν κινηθεί με ταχύ ρυθμό, η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει επίσης την ανάγκη οικοδόμησης και διατήρησης της κοινωνικής συναίνεσης αναφορικά με τον καθορισμό του ρυθμού των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι κατανοητό ότι μία τέτοια προσέγγιση συνοδεύεται από ορισμένες ευπάθειες.

»Η Αργεντινή αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μία σημαντική χρηματοπιστωτική αστάθεια, καθώς οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφικτές αλλά και εξαιτίας της ξηρασίας που υπονόμευσε την αγροτική παραγωγή της Αργεντινής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές της Αργεντινής ζήτησαν την υποστήριξή μας για την αντιμετώπιση αυτής της αστάθειας των αγορών και την προστασία της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της κοινωνικής συνοχής.

»Σήμερα, μετέφερα στο Διοικητικό Συμβούλιο την πρόθεση των αρχών της Αργεντινής να ζητήσουν μία προληπτική συμφωνία για πρόγραμμα στήριξης (exceptional access Stand-By Arrangement), η οποία θα μπορούσε να στηρίξει το οικονομικό τους πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα οικονομικό πρόγραμμα της Αργεντινής, του οποίου την πλήρη ιδιοκτησία θα έχει ο πρόεδρος Μάκρι και η κυβέρνησή του. Οι αρχές τόνισα ότι οι στόχοι του προγράμματος θα περιλαμβάνουν την δημιουργία μίας καθαρής πορείας προς την ισχυρή, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη και την ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των αγορών μέσω ενός σαφούς μακροοικονομικού προγράμματος που μειώνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και θέτει το δημόσιο χρέος σε μία σταθερή καθοδική πορεία και κυρίως, προστατεύει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτούς τους στόχους.

»Η ομάδα του ΔΝΤ και η αντιπροσωπία της Αργεντινής βρίσκονται σε συζήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον το προσεχές διάστημα. Όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, πρόκειται για μία συνεργασία μεταξύ της Αργεντινής και του ΔΝΤ και ο κοινός μας στόχος είναι να ολοκληρώσουμε γρήγορα αυτές τις συζητήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ