ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για τα ενεργειακά θέματα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Συμφωνία για τα ενεργειακά θέματα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συμφωνία για τα ενεργειακά θέματα σημειώθηκε στην καταληκτική συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement).

Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε πως τα θέματα της ΔΕΗ προχωρούν κανονικά και πως το ζήτημα της πώλησης της ΔΕΠΑ θα απαιτήσει κάποιες αποφάσεις από την Γενική διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Κατά τον κ. Σταθάκη η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων προχωρεί κανονικά. Έως το τέλος του μήνα θα δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε η συναλλαγή να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, είπε πως συμφωνήθηκε η σταδιακή αποκλιμάκωση των ποσοτήτων που θα διατίθενται στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με στόχο την μείωση του μεριδίου της στην λιανική αγορά ρεύματος.

Η αποκλιμάκωση θα συνδυαστεί με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα καταλήξει στην πλήρη κατάργηση των δημοπρασιών, τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο ενέργειας, μέσω του οποίου θα διατίθενται προθεσμιακά προϊόντα ρεύματος.

Σε ότι αφορά στις χρεώσεις προμηθευτή, ήτοι το ποσό που πληρώνεται από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του επιπλέον κόστους των ΑΠΕ, συμφωνήθηκε η διατήρηση του έως και το 2020 με σταδιακή απομείωση. Έτσι, στο τέλος της περιόδου η συγκεκριμένη η χρέωση θα αντικατασταθεί από τα «πράσινα πιστοποιητικά» που θα πωλούνται μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Τέλος, για την πώληση της ΔΕΠΑ ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για ένα 15ημερο στην κατεύθυνση του διαχωρισμού της ΔΕΠΑ. Έτσι, θα δημιουργηθούν δύο επιχειρήσεις για την εμπορία και μια για τα δίκτυα. Και οι δύο εταιρείες θα οδεύσουν προς αποκρατικοποίηση. Στην εταιρεία δικτύων το Δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένο ποσοστό συμμετοχής, ενώ στην εταιρεία της εμπορίας η συμμετοχή θα είναι μικρότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ