ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση - Τι δήλωσαν

Συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση - Τι δήλωσαν
EUROKINISSI

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) κυβέρνησης – θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση.

Εξερχόμενος της συνάντησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως επετεύχθη συμφωνία για το Staff Level Agreement.

«Έκλεισε η τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση. Συμφωνήσαμε σε όλα τα θέματα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας πως μέρος των συμφωνηθέντων πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται τις επόμενες μέρες και πως κάποια τεχνικά ζητήματα θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η επικύρωση του Staff Level Agreement θα γίνει στις 24 Μαΐου στο Eurogroup, όπου όπως ανέφερε θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την πορεία ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

«Το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει το δρόμο του. Την Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τις έως σήμερα εκκρεμότητες ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ζητήματα «αγκάθια», επιλύθηκαν με τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. «Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι ευχαριστημένος», είπε.

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και ειδικά το θέμα των αντικειμενικών αξιών απεκάλυψε πως η συμφωνία προβλέπει πως ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης.

Τι αναφέρουν οι θεσμοί

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέδωσαν ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής:

«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε. Έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σχετικά με μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η συμφωνία αυτή θα υποβληθεί στο Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018. Οι ελληνικές Αρχές σκοπεύουν να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά το ταχύτερο δυνατόν πριν από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, θα συνεχιστούν οι εντατικές επαφές μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών τις επόμενες εβδομάδες».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει τα εξής:

«Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 16-19 Μαΐου για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από μια προληπτική γραμμή στήριξης του ΔΝΤ. Η αποστολή πραγματοποίησε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αρχές από τα κεντρικά του ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες, εστιάζοντας σε ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις που απαιτούνται για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η αποστολή του ΔNΤ συμμετείχε με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στην τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ