ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τροχιοδεικτικές» δηλώσεις από Βρυξέλλες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

«Τροχιοδεικτικές» δηλώσεις από Βρυξέλλες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
EPA

«Τροχιοδεικτικές» αναφορές για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναμένονται σήμερα από αξιωματούχους των Βρυξελλών, ενώ στη βελγική πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθεί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν για προπαρασκευαστικές συναντήσεις εν όψει του μεθαυριανού Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν την Πέμπτη για το εάν μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κάτι που θα επιτρέψει στο Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρέχον πρόγραμμα.

Πάντως, τα νέα από τις τεχνικές διεργασίες στο EuroWorking Group για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά και προς το παρόν δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συντάξει μια θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ταμείου. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για την απομείωση του χρέους υπερβαίνουν κατά πολύ τα όσα είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάποιοι από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Μάλιστα, χθες πηγές από το Βερολίνο χαρακτήριζαν ως «αξεπέραστες» τις διαφορές αυτές.

Για να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαία την γενναία ελάφρυνση του. Το Ταμείο πιέζει και στη βάση των αναπτυξιακών επιδόσεων της Ελλάδος, υποστηρίζοντας πως η η αδύναμη οικονομία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αλλά, το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης δεν μοιάζει ικανό να τροφοδοτήσει την εμπιστοσύνη στον τομέα αυτό. Η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης έχει ήδη χαρακτηριστεί ως γενικόλογη από τους δανειστές οι οποίοι μιλούν για ασάφειες και πως λείπουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικές με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα τα σχόλια αναλυτών από το Βερολίνο στις χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα για υψηλότερους κατώτατους μισθούς και περισσότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη είναι πως δεν υπάρχουν στο αναπτυξιακό σχέδιο αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση αυτών των πλάνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ