ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» στην τιμή των καυσίμων: Σε ποιες περιοχές «άγγιξε» τα 2 ευρώ το λίτρο

«Φωτιά» στην τιμή των καυσίμων: Σε ποιες περιοχές «άγγιξε» τα 2 ευρώ το λίτρο
Pixabay

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Κυκλάδες όπου άγγιξε το «φράγμα» των δύο ευρώ.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,85 ευρώ ανά λίτρο, με τις πραγματικές τιμές όμως να αγγίζουν τα 2 ευρώ το λίτρο. Σε περισσότερα από 22 νησιά και νομούς η τιμή της βενζίνης είναι πάνω από 1,90 ευρώ ανά λίτρο, ενώ υψηλότατη είναι και η τιμή του πετρελαίου κίνησης και του μαζούτ.

Στα Δωδεκάνησα επίσης η βενζίνη βρίσκεται στα 1,768 ευρώ το λίτρο, στη Σάμο είναι στα 1,743 ευρώ, στην Ευρυτανία 1,724 ευρώ, στο Λασίθι 1,702 ευρώ το λίτρο κ.ο.κ.

Το λεγόμενο «καπέλο» σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης είναι στα 22 λεπτά το λίτρο.

Οι ανατιμήσεις επιταχύνθηκαν εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των διεθνών τιμών του αργού αλλά και της υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το Μπρεντ την 1η Μαΐου ήταν στα 73,13 δολάρια, ενώ χθες βρισκόταν κοντά στα 79 δολάρια το βαρέλι. Πτωτική ήταν και η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία ήταν στα 1,17518 από 1,19573 ευρώ.

Η αναστάτωση στις αγορές του μαύρου χρυσού οφείλεται στις απειλούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν, ανακοινώνοντας προ εβδομάδων την αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία. Επιπλέον, η στάση των κρατών - μελών του ΟΠΕΚ να μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου επιτείνει την ανησυχία στις αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ