ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει το αδιέξοδο στις συνομιλίες ΔΝΤ- ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος

Παραμένει το αδιέξοδο στις συνομιλίες ΔΝΤ- ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος
European Union

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι επαφές που είχαν για το ελληνικό χρέος πριν από το Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του Eurogroup, του ESM και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με βασικό αντικείμενο το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κατά την εν λόγω συνάντηση δεν κατέστη δυνατόν να αρθεί το αδιέξοδο για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Πηγές αναφέρουν πως οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της Ομάδας των 7 στον Καναδά.

Δεν είναι τυχαίο πως και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσγείωσαν τις προσδοκίες αναφορικά με την λήψη μιας απόφασης για το ελληνικό χρέος στο σημερινό Eurogroup.

«Υπάρχουν πολύ καλά νέα από την Ελλάδα» δήλωσε ο Μάριο Σεντένο αναφερόμενος στη τεχνική συμφωνία Ελλάδας και θεσμών, σημειώνοντας παράλληλα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ υποστήριξε ότι είμαστε «σχεδόν εκεί». «Είναι σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ και δουλεύουμε για μια συμφωνία που θα οδηγεί σε επιτυχία του προγράμματος έτσι ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», είπε.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup εμφανίσθηκε αισιόδοξος για το ελληνικό πρόγραμμα. «Κάνουμε καλή πρόοδο, είμαστε ξεκάθαρα στα τελευταία μέτρα. Νομίζω και ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή τη μακρά και δύσκολη ιστορία ώστε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν θα έχουμε σήμερα ανακοινώσεις για το ελληνικό χρέος απάντησε αρνητικά. «Όχι δεν θα έχουμε σήμερα. Χρειάζεται ωστόσο να έχουμε αυτό, ένα ισχυρό πακέτο που θα πείθει τις αγορές και θα δίνει στην Ελλάδα την δυνατότητα να επενδύσει στο μέλλον της», είπε.

Σε ό,τι αφορά στον αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους και τις διαφορές Γαλλίας και Γερμανίας αρκέστηκε να πει ότι χρειάζεται μια προσέγγιση βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη και πως για αυτήν δουλεύουν όλοι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος στο Eurogroup είπε πως «είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο».

Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, σε μία ισχυρή διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ