ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Μερική σύγκλιση για την ελάφρυνση του χρέους

Eurogroup: Μερική σύγκλιση για την ελάφρυνση του χρέους
European Union

Την πεποίθηση πως έως τις 21 Ιουνίου μπορεί να υπάρξει μια ολική συμφωνία για την Ελλάδα, τόσο για τα προαπαιτούμενα όσο και για την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωομάδας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών άκουσαν καλά νέα για την Ελλάδα από τους θεσμούς για την τεχνική συμφωνία και υπογράμμισε πως το συμβούλιο ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρύθμισες και τα προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ο Μάριο Σεντένο επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα σύμφωνα με τις οποίες το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση μιας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους, η οποία όπως είπε θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Αφού ξεκαθάρισε πως η ελάφρυνση του χρέους θα λαμβάνει υπόψη τα όσα αποφασίσθηκαν τον Ιούνιο του 2017 τόνισε πως υπάρχει «μερική σύγκλιση» σχετικά με τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους. Στο σημείο αυτό είπε πως υπάρχει προσέγγιση στα επιμέρους ζητήματα που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

«Κάναμε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το χρέος. Σκοπός είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Θα κάνουμε μία τελική ανάλυση βιωσιμότητας και θα αποφασίσουμε τα μέτρα που θα λάβουμε», είπε.

Ο Σεντένο ζήτησε αφοσίωση από όλες τις πλευρές για την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θέλησε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο εάν θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα του και είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων.

«Θα είμαστε χαρούμενοι μόνον με ένα γεγονός. Με την επιτυχή έξοδο της Ελλάδος από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου έχοντας εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα και έχοντας πρόσβαση στις αγορές μέσα από ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο. Τo ΔΝΤ είναι βεβαίως ευπρόσδεκτο σε αυτή τη διαδικασία. Έχει συμβάλει σε αυτό το πρόγραμμα και εάν είναι στο τραπέζι όλοι θα είναι χαρούμενοι. Αλλά η πραγματική ευτυχία θα είναι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος», τόνισε.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί είπε από την πλευρά του πως είμαστε σε τροχιά για συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ο ίδιος είπε πως υπήρξε επίδειξη ισχυρής δέσμευσης από την ελληνική κυβέρνηση και πως αυτή η δέσμευση πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη. Η τεχνική συμφωνία είπε πως είναι σημαντικό σημείο, αλλά χρειάζεται η Ελλάδα να κάνει τα προαπαιτούμενα για να αναλάβουν δράση οι δανειστές για το ελληνικό χρέος.

Σε σχέση με το χρέος ο Επίτροπος έδειξε τους περιορισμούς που υπάρχουν. «Ξέρουμε πως η συμφωνία για το χρέος πρέπει να είναι αποδεκτή από τα κράτη, από τα κοινοβούλια τους, αλλά και από τις αγορές», είπε.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ και το τι θα γίνει με το πρόγραμμα του, ο Γάλλος Επίτροπος σημείωσε τα εξής: «Ο χρόνος του ΔΝΤ προσδιορίζεται από το ΔΝΤ. Το Ταμείο είναι πλήρως αφοσιωμένο. Οι απόψεις έχουν περισσότερο, συγκλίνει και όλοι ζητάμε την παρουσία του ΔΝΤ. Τις επόμενες ημέρες θα αναζητήσουμε τρόπους για να το αποφασίσουμε αυτό. Αυτό είναι το πνεύμα».

Ερωτηθείς για τις σημερινές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί τις περικοπές των συντάξεων του 2019, ο Επίτροπος είπε πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι θέλουν να κάνουν το κομμάτι της δουλειάς γι 'αυτό οι δεσμεύσεις πρέπει να εκπληρωθούν και να γίνουν σεβαστές. «Όλες οι δεσμεύσεις», ανέφερε με νόημα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αφού χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επεσήμανε πως ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί η υπό - δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης, καθώς τα δεδομένα για τις αποπληρωμές ληξιπροθέσμων χρεών και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στους θεσμούς. Στο σημείο αυτό τόνισε πως τα χρήματα αυτά θα είναι διαθέσιμα έως τα μέσα Ιουνίου.

«Έχουμε πολύ δουλεία έως το Eurogroup του Ιουνίου. Η ελληνική πλευρά πρέπει να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα, ενώ στο χρέος πρέπει να επιταχύνουμε και να συντάξουμε μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους βασιζόμενοι στην συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να δούμε τι χρειάζεται για να καταστεί βιώσιμο το χρέος», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ