ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασιακά: Ποιοι επηρεάζονται από τις επερχόμενες αλλαγές

Εργασιακά: Ποιοι επηρεάζονται από τις επερχόμενες αλλαγές
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με έναν νόμο και μία εγκύκλιο θα τακτοποιηθούν οι βασικές εκκρεμότητες στα εργασιακά. Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο απαιτείται από την ελληνική πλευρά να φέρει νόμο για το ζήτημα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ενώ παράλληλα με εγκύκλιο ζητείται να τακτοποιηθεί η δημιουργία του μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των συλλογικών συμβάσεων.

Ειδικότερα, για το σκέλος του ΟΜΕΔ, στον νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή θα πρέπει να ορίζεται ξεκάθαρα ότι θα παρέχεται στο εξής μία ακόμα ευκαιρία στα δύο μέρη (εργοδότες - εργαζόμενοι) να έρθουν σε συμφωνία μέσω της μεσολάβησης πριν φτάσουν στη διαιτησία. Στην εγκύκλιο για την αντιπροσωπευτικότητα των συλλογικών συμβάσεων θα ορίζεται ότι κεντρική θέση στον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί θα έχει το σύστημα Εργάνη. Επίσης, ειδικό ρόλο θα διαδραματίζουν και οι κοινωνικοί εταίροι με τα στοιχεία που θα παρέχουν για τις επιχειρήσεις ενός κλάδου.

Επίσης στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ζητείται ακόμη να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, όπως επίσης να γίνει καλύτερη διασύνδεση των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, ΚΕΑΟ) με εκείνες του υπουργείου Οικονομικών (ΑΑΔΕ, εφορίες).

Επίσης προβλέπονται και τα εξής:

  • Εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας έως τέλος του 2018.
  • Εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο σύστημα των επιδομάτων για τις μεταφορές.
  • Υιοθέτηση νέας νομοθεσίας για τη συγκεκριμενοποίηση του σχεδιασμού του επιδόματος στέγασης.
  • Ένταξη των οφειλών που βρίσκονται σε ρύθμιση στο ΚΕΑΟ (προαπαιτούμενο) n Ολοκλήρωση του ελέγχου διασταύρωσης μεταξύ των ψηφιακών εγγραφών και των εγγράφων για καθεμία επανυπολογισθείσα σύνταξη με βάση τους ενιαίους κανόνες του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Υπολογισμός και καταβολή όλων των κύριων συντάξεων, των οποίων αιτήθηκαν ασφαλισμένοι το 2016, αλλά και του 30% των κύριων συντάξεων από αιτήσεις του 2017.
  • Υπολογισμός και καταβολή 13.800 επικουρικών από 1/1/2015 και 31/12/2016 n Εκδοση της Υπουργικής Απόφασης με τις λεπτομέρειες για τη νέα μείωση του ΕΚΑΣ το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ