ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτική μεταμόρφωση της Ελλάδας – Με ρυθμό 30% τρέχουν οι ξένες επενδύσεις

Επενδυτική μεταμόρφωση της Ελλάδας – Με ρυθμό 30% τρέχουν οι ξένες επενδύσεις
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η σταθερή επιστροφή της Ελλάδος σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξηςαπαιτεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με περισσότερες επιχειρηματικές επενδύσεις και μεγαλύτερη συμβολή του εξωτερικού τομέα, κάτι που η κυβέρνηση έχει διαγνώσει και ήδη κινείται προς αυτή τη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δίνει ήδη μεγάλο βάρος στην προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και για το λόγο αυτό επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, στη διευθέτηση του δημόσιου χρέους και στη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Δεν είναι τυχαίο πως τους τελευταίους 24 μήνες οι προσπάθειες αυτές έχουν καρποφορήσει κάτι που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καθαρές εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα ανήλθαν το 2017 σε 3,59 δισ. ευρώ, σε σχέση με 2,77 δισ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 29,4%.

Η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα προέρχεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες σημαντικών αγορών, όπως της ΕΕ, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αποτελούν τις βασικές χώρες προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων την τελευταία δεκαετία. Η Κύπρος, καθώς και χώρες εκτός ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, η Ελβετία και ο Καναδάς αποτελούν επίσης βασικές χώρες προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων, με την πρώτη δεκάδα να συμπληρώνεται από την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία και την Κίνα.

Οι καθαρές εισροές επενδύσεων κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επικεντρώνονται τα τελευταία έτη κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα, τις υπηρεσίες, και ακολουθεί με σημαντική διαφορά ο δευτερογενής τομέας. Η τάση αυτή υπαγορεύθηκε κυρίως από την ανάπτυξη του τουρισμού, την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, ενώ παρατηρείται συγκέντρωση επενδύσεων και στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και σε λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πάντως, μέσα από το εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που τρέχει η κυβέρνηση μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται πως οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα καταστούν ελκυστικοί για τους επενδυτές το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν σημαντικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι επενδυτικές δαπάνες διευρύνθηκαν κατά 14,9% το 2017, με ρυθμό που είναι ο μεγαλύτερος από το 2007 και διπλάσιος εκείνου που σημειώθηκε το 2016 (+7,3%). Λαμβάνοντας υπόψη την αποεπένδυση που συντελείται στην Ελλάδα από το 2011, μια συνέχιση της περυσινής αύξησης των επενδύσεων και κλιμάκωσή της, με διεύρυνση των κατηγοριών πάγιου κεφαλαίου στις οποίες στηρίζεται, μπορεί να συντηρήσει και να ενισχύσει τον περυσινό ρυθμό αύξησής τους, αλλά και την παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) θεωρεί πως η Ελλάδα έχει πολύ καλές πιθανότητες να το πετύχει αυτό. Ο ΟΟΣΑ καταρτίζει έναν δείκτη περιορισμών για τις ξένες επενδύσεις (FDI Regulatory Restrictiveness Index), ο οποίος αφορά μόνο στα θεσμοθετημένα μέτρα διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος των ξένων επενδυτών (π.χ. περιορισμοί στις αγορές μετοχών από ξένους, διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης, περιορισμοί για ξένο προσωπικό και άλλα λειτουργικά μέτρα). Ο δείκτης αυτός κυμαίνεται από το 0 (για μία ανοικτή οικονομία) έως το 1 (για μία κλειστή οικονομία).

Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν η ελληνική οικονομία είναι πιο ανοικτή από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, με έναν συνολικό δείκτη 0,03, ενώ είναι πιο ανοικτή και από πολλές χώρες της ευρωζώνης. Οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που ο δείκτης λαμβάνει την απόλυτα χαμηλότερη τιμή (0,00) είναι της μεταποίησης, του ηλεκτρισμού, της διανομής, των επικοινωνιών και των επενδύσεων στο real estate. Αντίθετα, την υψηλότερη τιμή έχει ο δείκτης στους κλάδους των μεταφορών (0,15) και των μέσων ενημέρωσης (0,11).

Στη βάση των ανωτέρω εάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδος δώσουν μια ικανοποιητική λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους που θα διαλύσει και τα τελευταία σύννεφα αβεβαιότητας, τότε η ελληνική οικονομία θα γίνει πολλαπλάσια ελκυστική για τους επενδυτές και θα δικαιωθούν όσοι έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες μεγάλων επενδύσεων στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ