ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρίδι τα χρέη της ELFE στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Βαρίδι τα χρέη της ELFE στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Οι κυβερνητικές προσδοκίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι μεγάλες, ωστόσο παραμένουν πολλά «αγκάθια» που δημιουργούν ανησυχία. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν μοιάζει ανέφελη, παρότι, σε υπηρεσιακό επίπεδο, επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία με τους δανειστές.

Το «φάντασμα» των υπέρογκων χρεών των Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE) προς τη ΔΕΠΑ πλανάται πάνω από τα σχέδια πώλησής της. Οι ανεξόφλητες οφειλές των 120 εκατ. ευρώ, καθώς και οι ποινικές εμπλοκές της υπόθεσης, η οποία έχει μπει στο μικροσκόπιο και των θεσμών, προβληματίζουν την κυβέρνηση.

Η «κληρονομιά» που έχει αφήσει στη ΔΕΠΑ η βιομηχανία λιπασμάτων (συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη), όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, αποτελεί «βαρίδι» και ενδέχεται να αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές ή να μη δικαιώσει τις προσδοκίες για ένα καλό τίμημα.

Παράλληλα, στην Κομισιόν δεν βλέπουν με καλό μάτι τη διαχρονική ανοχή των τελευταίων κυβερνήσεων στην είσπραξη από τη ΔΕΠΑ των οφειλών της ELFE και μιλούν για κρατική ενίσχυση και επιλεκτική μεταχείριση της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε βάρος της λιπασματοβιομηχανίας η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ (μετά την απομάκρυνση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Θόδωρου Κιτσάκου) κατέθεσε τον Δεκέμβριο του 2017 στην Εισαγγελία Διαφθοράς μήνυση σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και συνεργατών του, ενώ εκκρεμεί και αγωγή για τη διεκδίκηση των 120 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ