ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δηλώνονται στο Περιουσιολόγιο οι μεταβολές ακινήτων

Πώς δηλώνονται στο Περιουσιολόγιο οι μεταβολές ακινήτων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όσοι αποκτούν ή πωλούν ακίνητα ή μεταβιβάζουν με γονική ή παροχή ή δωρεά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η φορολογική τους υποχρέωση δεν τελειώνει με την πληρωμή του φόρου και τη σύνταξη του σχετικού συμβολαίου. Θα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία που έγινε η μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης να δηλωθεί και στο έντυπο Ε9.

Όλες οι μεταβολές ακινήτων που πραγματοποιούνται μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής του Περιουσιολογίου στο Taxisnet. Η εφαρμογή υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων Ε9 έτους 2019 απευθύνεται σε όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, αποκτούν ή μεταβιβάζουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα όπως πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.

Για να δηλώσετε κάθε αλλαγή που έχει επέλθει στην περιουσιακή σας εικόνα θα πρέπει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www. aade.gr. Με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτετε στο Taxisnet θα μπείτε στον προσωπικό λογαριασμό σας και από εκεί θα επιλέξετε την εφαρμογή του Περιουσιολογίου.

Στη συνέχεια, επιλέγοντας το έτος 2019 στην ηλεκτρονική εφαρμογή, σας δίνεται η δυνατότητα να δηλώσετε τις μεταβολές που επήλθαν ή θα επέλθουν στην ακίνητη περιουσία σας από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά. Οι μεταβολές αυτές θα πρέπει να δηλώνονται μέσα σε 30 ημέρες από τη στιγμή που θα γίνουν, από την ημερομηνία δηλαδή υπογραφής του συμβολαίου. Τα στοιχεία που θα δηλώσετε θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά).

Με αυτό τον τρόπο, μέσω της υποβολής Ε9, θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση της περιουσιακής κατάστασης με τις μεταβολές που έχουν επέλθει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ